Hlavní obsah

Sympatizuji s nimi, podpořil Zeman úředníky, kteří se postavili Dienstbierovi

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman, který ve středu pokračuje v návštěvě Olomouckého kraje, podpořil pracovníky vládní agentury pro sociální začleňování protestující proti změnám navrženým ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. Zeman tvrdí, že k rozdělení agentury, které ministr prosazuje, není důvod a ze strany Dienstbiera jde pouze o úhybný manévr.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman s olomouckým hejtmanem Jiřím Rozbořilem

Článek

„Sympatizuji s těmi, kteří vstoupili do stávky, a vyjadřuji jim podporu proti nesmyslnému rozhodnutí," řekl Zeman na adresu zaměstnanců, kteří zatím stávku přerušili.

Poukazoval na nedávné odvolání šéfa agentury Martina Šimáčka a na plánovanou reorganizaci agentury kvůli služebnímu zákonu. Podle původního ministrova plánu se měla rozdělit na dvě části od července.

„Rozdělení agentury bylo pouze úhybným manévrem, jak člověka, který agenturu vedl jako celek a byl schopný, zbavit vedoucí funkce. A tím se ho zbavit jako člověka, který na každé poradě nejmenovaného ministra demonstruje rozdíl schopností obou těchto lidí. K rozdělení agentury nebyl žádný důvod," uvedl prezident. Své vyjádření prý formuloval tak, aby si za ně nevysloužil trestní oznámení.

Dienstbier navrhl omezení pravomocí prezidenta

Vztahy mezi Zemanem a Dienstbierem jsou napjaté dlouhodobě. Dienstbier byl Zemanův protikandidát v prezidentské volbě a je jeho častým kritikem. Hlava státu zase kritizuje ministra pro lidská práva, který mimo jiné navrhl omezení prezidentových pravomocí.

Pracovníci agentury žádají pro svou instituci samostatnost a nezávislost na ministrovi. Jejich spor s Dienstbierem vyvolalo odvolání jejich šéfa, neshody kolem využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů i chystaná reorganizace. Změny ministr zatím odsunul na leden.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier

Protestující pracovníci agentury žádali o jednání premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Stávku po jednom dni přerušili zatím do 19. května, kdy je předseda vlády přijme. O dalším postupu pak rozhodnou 20. května. Dvě desítky zaměstnanců jsou připraveny podat výpověď.

Agentura působí v 36 městech a obcích, kde pomáhá řešit problémy s ghetty. V příštích letech by mohla na začleňování čerpat až deset miliard korun z EU. Pracovat by mohla v sedmi desítkách míst a měla by mít stovku zaměstnanců, plánuje Dienstbier.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám