Hlavní obsah

Češi a Slováci budou společně chránit vzdušný prostor, i před teroristy

Česká a slovenská vláda se dohodly na společné ochraně vzdušného prostoru. Smlouva by měla být sjednána v nejbližším možném termínu. V budoucnosti by se mohly do projektu zapojit i další sousední země. Vyplývá to ze společného prohlášení předsedů vlád Bohuslava Sobotky a Roberta Fica, které podepsali v úterý ve Valticích.

Foto: Saab

Stíhací letoun Gripen

Článek

Vzájemnou spolupráci při vzdušné ochraně obě armády připravují již několik měsíců. Spolupráce by se měla týkat ochrany vzdušného prostoru před hrozbami i nevojenské povahy, píše se v podepsaném dokumentu.

Podle českého ministra obrany Martina Stropnického je nyní připravován právní rámec pro vzájemné přeshraniční zásahy stíhacích letounů v případě, že by bylo civilní letadlo zneužito k teroristickému útoku. K projektu se na konci dubna přihlásili i ministři obrany visegrádské čtyřky. V budoucnu by se tak mohli při střežení nebe piloti jednotlivých států střídat.

Slováci mění stíhačky

Česko-slovenskou spolupráci při ochraně vzdušného prostoru by měla zintenzivnit také plánovaná výměna slovenských stíhaček. Dosluhující stroje ruské výbavy MIG-29 by podle předpokladů měly nahradit stíhačky Jas-39 Gripen, které využívá i české stíhací letectvo. Obě země by pak mohly vzájemně školit piloty nebo koordinovat logistickou podporu, což by mělo přinést úspory.

Na úterní schůzce se podle Fica mluvilo i třeba o plánovaném českém nákupu transportních letadel. Náčelníci generálních štábů dostali dále za úkol, aby připravili koncepční materiál praktické spolupráce pozemních sil obou zemí. Obsahovat by měl návrhy konkrétních projektů.

Vlády také podle podepsaného dokumentu "potvrdily připravenost prohlubovat spolupráci v oblasti vojenských akvizic a podporovat spolupráci mezi českým a slovenským obranným průmyslem".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám