Hlavní obsah

Šéf pražské záchranky Schwarz po 16 letech skončil

Právo, Stáňa Seďová, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hrozbu celorepublikové stávkové pohotovosti záchranářů, už ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz ve funkci neustál. Rada hlavního města v úterý odpoledne rozhodla o jeho odvolání. Odbory stávkovou pohotovost odvolaly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Schwarz

Článek

Do stávkové pohotovosti se podle plánů mělo zapojit na 35 tisíc záchranářů a zaměstnanců zdravotní a sociální péče. Rozhodli se tak podpořit pražské kolegy, kteří dlouhé měsíce bojují s vedením ZZS Praha.

Odbory pražských záchranářů vyhlásily stávkovou pohotovost týkající se pouze hlavního města už 29. ledna. V reakci na to poslal zřizovatel pražské záchranky, tedy Magistrát hl. m. Prahy, do organizace audit. Ten neshledal žádné ekonomické potíže či prohřešky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problémy ale odhalil v personálních vztazích. Podle auditorů Schwarz řídí organizaci převážně autokratickým stylem. Což je na druhou stranu podle shrnutí auditu občas potřeba. K jeho odvolání však ještě v pátek důvod nebyl.

Výběrové řízení příští týden

To se však v úterý změnilo. „Magistrát vypíše výběrové řízení na post ředitele pražské záchranky,“ prohlásil po jednání rady Radek Lacko (ANO), radní pro zdravotnictví. Pražská koalice je podle něj od svého nástupu v listopadu konfrontována se situací v záchranné službě.

„V průběhu svého působení zjistila, že v této organizaci nejsou vztahy k zaměstnancům ideální. Za účelem uklidnění situace v pražské záchranné službě bude současný ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz odvolán k 30. 6. 2015. Parametry výběrového řízení na ředitele záchranné služby budou radní schvalovat na svém příštím zasedání,“ sdělil médiím Lacko a dodal: „Samozřejmě panu řediteli osobně poděkuji za jeho šestnáctiletou dobrou práci,“ dodal radní. Výběrové řízení má být vypsáno už příští týden.

Odbory se radují

„Pokud to je skutečně tak, že pan ředitel Schwarz bude z funkce odvolán, mění to situaci a stávková pohotovost vyhlášená odborovým svazem zdravotní a sociální péče ČR bude zrušena. Jsem si jistá, že zaměstnanci si oddychnou. Potěšilo nás to, že magistrát uznal, že situace v pražské záchrance byla neudržitelná,“ sdělila Právu předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.

Tento obrat a rychlé rozhodnutí rady bylo pro mnohé překvapením. Zvláště proto, že podobná situace v pražské záchranné službě nastala už před několika lety. Tehdy však Schwarz post ředitele uhájil a záchranku opustilo 170 nespokojených zaměstnanců.

Sám Schwarz, pod jehož vedením ZZS Praha dosáhla mnoha světových úspěchů, chlubila se skvělými výsledky, dojezdovými časy i inovativními způsoby první pomoci prozatím odmítl své odvolání komentovat. Podle agentury ČTK je v zahraničí a vyjádří se prý v pátek.

ODS protestuje

Šéf pražské ODS Filip Humplík s odvoláním Schwarze nesouhlasí. „Personální devastace na pražském magistrátu pokračuje. Po 16 letech odvolán Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranky, maximálně schopný manažer, který vybudoval službu na úrovní evropské extratřídy,” uvedl Humplík.

Zdůraznil také, že nedávno provedený audit jeho kvality potvrdil a pro odvolání nenašel žádný důvod.

„Pokud navíc primátorka ředitele záchranky odvolá ve chvíli, kde je tento v zahraničí, jde o naprosto bezprecedentní krok, dobře dokumentující aroganci současné koalice ANO a ČSSD na pražském magistrátu,” dodal Humplík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám