Hlavní obsah

Kvóty pro uprchlíky odmítáme, shodli se Sobotka s Ficem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valtice (Břeclavsko)

Česko i Slovensko odmítají zavedení povinných kvót pro uprchlíky, o kterých se mluví v Evropské unii. Na tiskové konferenci po společném zasedání vlád obou zemí to v úterý řekli premiéři Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Robert Fico (Směr), kteří tak potvrdili dlouhodobý postoj svých vlád. Systém rozmísťování žadatelů o azyl v zemích EU podle určitého kvótového klíče ve středu zřejmě navrhne Evropská komise.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico a jeho český protějšek Bohuslav Sobotka při společném zasedání vlád obou zemí ve Valticích na Břeclavsku

Článek

„Principiálně odmítám jakoukoliv politiku kvót,“ uvedl Fico. Jakýkoliv postoj osmadvacítky podle něj musí být založen na principu dobrovolnosti a rozhodnutí jednotlivých zemí. V Evropské unii očekává na toto téma ještě velmi těžký souboj.

O dobrovolnosti hovoří i Sobotka. Evropská rada podle něj diskutovala o pilotních projektech a jejich vyhodnocování před dalším rozhodnutím. Současné iniciativy považuje za nepřirozené urychlování celého procesu, což podle něj může debatě o migraci spíše škodit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednotlivé země prý nejlépe vědí, jaká opatření mohou v rámci solidarity uskutečnit. „To nemůžou žádné kvóty nahradit,“ poznamenal.

Jiné země, jiná kritéria

Komise ve středu projedná materiál nazvaný Evropská agenda pro migraci. Podle jeho pracovní verze, kterou má ČTK k dispozici, chce komise ještě do konce měsíce představit celoevropský mechanismus přesídlování určitého počtu osob, které splňují kritéria OSN na postavení uprchlíka.

Distribuční kritéria pro jednotlivé členské země se týkají výkonu jejich ekonomiky, počtu obyvatel, míry nezaměstnanosti či dosavadních počtů žadatelů o azyl.

Evropská unie iniciativou reaguje i na nedávné tragédie ve Středozemním moři, při nichž zemřely stovky migrantů.

Česká republika loni přiznala azyl či obdobný stupeň ochrany 765 lidem, nejčastěji občanům Ukrajiny, Sýrie a Kuby. Na Slovensku získalo azyl 175 lidí. Největšímu počtu uprchlíků poskytlo útočiště Německo, a to 47 600 lidem. Následovalo Švédsko, Francie a Itálie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám