Hlavní obsah

Potřebným nepomůžou, stávkují. Úředníci chtějí pryč od Dienstbiera

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Většina zaměstnanců vládní Agentury pro sociální začleňování vstoupila v pondělí do stávky. Instituce, která v současnosti spadá pod ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD), žádá osamostatnění své instituce. Dvacítka jejích pracovníků je připravena v úterý podat výpověď, pokud vláda nebude ochotna s agenturou jednat o změnách.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Místopředseda Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády Petr Čáp. Vpravo je projektová manažerka agentury Zuzana Drhová.

Článek

„Dvacet lidí je připraveno zítra podat výpověď, bude odcházet mozek agentury, který tu byl šest let budován,“ pohrozil v pondělí na tiskové konferenci místopředseda Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády ČR Petr Čáp.

Mezi zmíněnými dvaceti lidmi je podle něj polovina ze středního managementu agentury a polovina z expertního oddělení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výpovědi budou následovat, pokud vláda do úterka nezareaguje na započatou stávku a nezačne se stávkujícími jednat.

V úterý odpoledne budou mít zaměstnanci agentury poradu, na které vyhodnotí, jestli stávka vedla k vyvolání požadované diskuse. „Důležité je, že teď máme víc než 24 hodin prostoru pro jednání,“ řekl Čáp.

Zapojila se většina zaměstnanců

Program stávky je zatím stanoven jen na pondělí, kdy budou v pražském Divadle Komedie probíhat diskuse.

Do stávky se zapojilo 59 ze 70 zaměstnanců agentury. Jejich hlavním požadavkem je vyšší samostatnost a autonomie instituce, která se má stát apolitickým expertním orgánem. V současnosti spadá do gesce Jiřího Dienstbiera, ministra pro lidská práva a legislativu.

„Tento rok končí projekt Agentury pro sociální začleňování a vláda musí rozhodnout o jejím dalším nastavení a fungování. Dvakrát bylo agentuře přislíbeno, usnesením vlády v letech 2008 a 2012, že pokud se její činnost osvědčí, tak bude směřovat k nezávislosti – například formou příspěvkové organizace. Současné kroky ministra Dienstbiera vedou k přesnému opaku, a to k setrvání pod sekcí pro lidská práva a dalšímu posílení kontroly Radou vlády pro záležitosti romské menšiny,“ stojí v prohlášení stávkujících.

Dienstbier: Nebudou si vybírat, pod kým budou pracovat

Nespokojenci by chtěli z agentury vytvořit nadresortní orgán, který není svázán jen s agendou lidských práv, ale spolupracuje s více resorty. Hlavním požadavkem stávky je podle organizátorů stabilizace politiky Agentury pro sociální začleňování. Nejde jim prý o návrat bývalého šéfa Martina Šimáčka, po jehož nedávném odvolání se zaměstnanci začali bouřit proti Dienstbierovi, ale o pokračování politiky, kterou nastavil.

Dienstbier se už dřív vyjádřil, že si „úředníci nebudou vybírat své povinnosti ani organizační strukturu, ani to, pod kým své povinnosti budou vykonávat, to je úplně absurdní“. [celá zpráva]

„Rád bych, aby co nejvíc zaměstnanců zůstalo, ale nikdo není nenahraditelný. Řekl jsem, že můžou všichni zůstat a pokračovat, ale pokud nebudou akceptovat, co jim bylo uloženo, dojde k dalším změnám,“ vzkázal minulý týden.

Sobotka půjde na schůzku

Podporu mu vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka, kterého stávkující požádali o schůzku.

Sobotka Novinkám napsal, že se se zástupci zaměstnanců sejde a nyní hledá vhodný termín. Důležité však podle něj bude stanovisko ministra pro lidská práva. „Jednat musí s kompetentním ministrem a tím je Jiří Dienstbier. On má za fungování agentury odpovědnost. Na tom ani schůzka s premiérem nic nezmění,“ uvedl.

Dienstbier neřekl, zda se se stávkujícími sejde, pouze uvedl, že autonomie agentury není splnitelným cílem. "Stávka, kde stávkující nejsou schopni srozumitelně sdělit cíl stávky - konkrétní splnitelné požadavky, je vskutku ojedinělá. Autonomie a nezávislost agentury pro sociální začleňování splnitelným ani srozumitelným cílem stávky není. Služební zákon je závazný pro ministra i pro úředníky, jejichž práva a povinnosti upravuje. To platí i pro agenturu jako součást Úřadu vlády," napsal Dienstbier na sociální síť Twitter.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám