Hlavní obsah

Sobotka: Posuzovat Peroutku z pohodlí dnešní společnosti není fér

– Praha • Aktualizováno

Posuzovat novináře Ferdinanda Peroutku, který během okupace svým psaním riskoval život, z pohodlí dnešní společnosti, není fér. Řekl to ve čtvrtek předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Peroutka podle něj patřil k tomu nejlepšímu, co česká společnost tehdy měla. Premiér to řekl při setkání s veterány z druhé světové války.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Novináře a především jeho články opakovaně kritizuje prezident Miloš Zeman, podle něhož Peroutka v době okupace morálně selhal. Už několik měsíců se snaží prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka dokázat, že Peroutka napsal článek s titulkem Hitler je gentleman. Před několika desítkami let ho prý viděl. Odborníci ale jeho existenci vyloučili. Článek se Ovčáčkovi zatím nepodařilo najít.

Peroutka tehdy riskoval tím, co psal, riskoval koncentrační tábor, riskoval věznění, riskoval i smrt.
Bohuslav Sobotka

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Dějiny se nedají vyprávět pozpátku, nedají se vyprávět od konce. Posuzovat činy lidí, kteří v době Protektorátu museli projevovat svou odvahu a svůj názor, z pohodlí dnešní demokratické společnosti v České republice, není fér," je přesvědčen ministerský předseda.

Podobně se k tomu staví i historici, kteří upozorňují na to, že Peroutka žil ve své době a nevěděl, co bude následovat. Nevěděl, že bude válka. Během ní byl v koncentračním táboře právě proto, že odmítl psát kolaborantské texty.

"Peroutka tehdy riskoval tím, co psal, riskoval koncentrační tábor, riskoval věznění, riskoval i smrt. Vůbec válku nemusel přežít," poznamenal dále Sobotka o muži, který v koncentračním táboře strávil řadu let.

Foto: ČTK

Ferdinand Peroutka

"Rozhodně to nebyl člověk, který by stál stranou, který by se schovával, a byl to člověk, který vždycky byl ochoten napsat svůj názor, a posuzovat to z pohodlí dnešní společnosti, si myslím, že není férový přístup," uvedl také premiér.

Příběhy veteránů

Debata vedená především Hradem mu připadá nesmyslná a ahistorická. Takovýmto způsobem podle něj není možné interpretovat dějiny a chování klíčových aktérů.

Sobotka kauzu komentoval po setkání s asi dvaceti veterány, kteří obdrželi pamětní minci úřadu vlády jako symbolické ocenění jejich odvahy v bojích za svobodu. Příběhy, které od veteránů slyšel, považuje za neuvěřitelné. "Byli to lidé, kteří bojovali v severní Africe, v Anglii, ve Francii, na východní frontě, na západní frontě," uvedl s tím, že si velmi váží toho, co udělali pro Československo a jeho svobodu.

"Máme i novodobé hrdiny. Já se nebojím, že by i do budoucna nebyli novodobí hrdinové, prostě lidé, kteří jsou ochotni v rámci armády pro svoji zemi a hodnoty riskovat a nasadit svůj život," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám