Hlavní obsah

Chládek nechtěl riskovat blamáž a zrušil ceremoniál jmenování profesorů

• Aktualizováno

Ministr školství Marcela Chládek (ČSSD) se ve středu rozhodl předejít blamáži a zrušil čtvrteční slavnostní předávání dekretů nově jmenovaným profesorům. Většina rektorů totiž avizovala, že se jej na protest proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat trojici navržených kandidátů nezúčastní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

"Dnes jsem požádal o individuální schůzku pana prezidenta za účasti rektorů Karlovy Univerzity a Vysoké školy ekonomické, aby si tam vyslechli konkrétní důvody, a zároveň jsem rozhodl, že zítřejší (čtvrteční) termín pro jmenování profesorů odsuneme," řekl Chládek novinářům během jednání vlády.

Ministr podobně jako akademická obec připomněl, že docenti Jiří Fajt, Ivan Ošťádal a Jan Eichler, jejichž dekrety Zeman odmítl podepsat, splnili všechny podmínky, a zákonný důvod pro jejich nejmenování tedy neexistuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman své rozhodnutí zdůvodňuje mimořádně závažnými důvody.

„V případě docenta Fajta to byly informace týkající se Komerční banky, které přinesla před časem MF Dnes. V případě docenta Eichlera působení v propagandistickém aparátu ČSLA (Československé lidové armády – pozn. red.) před rokem 1989 a v případě docenta Ošťádala předlistopadové kontakty na StB,“ zdůvodňoval rozhodnutí mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který ve středu dodal, že trojice se jmenování se Zemanovým posvěcením nedočká. [celá zpráva]

Prezidentovo rozhodnutí odmítají akademici i politici napříč spektrem. Zemanův postoj vnímají jako svévoli a snahu o kádrování, které však hlavě státu nepřísluší. [celá zpráva]

Ovčáček: Zeman přednesl závažné důvody

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček trvá na tom, že Zeman přednesl vážné důvody, proč trojici adeptů na profesory nejmenovat. „Kritici by se měli především zabývat těmito důvody,” řekl Novinkám.

Co se týče odloženého ceremoniálu jmenování, jedná se podle něj o autonomní rozhodnutí ministra školství. „Vzhledem k tomu, že s účastí pana prezidenta se nepočítalo, jde o autonomní rozhodnutí ministra školství, proto ho nebudu nijak komentovat,” uzavřel.

Anketa

Má mít prezident možnost nejmenovat profesory?
Ano, záleží to na jeho uvážení
45,3 %
Ne, zasahuje tak do akademických svobod
54,7 %
Celkem hlasovalo 11702 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám