Hlavní obsah

Le Penová v Praze: EU je hrobka našich nadějí a euro ničí ekonomiku

Novinky, Václav Lang
Praha

Plamenný projev plný ostré kritiky na adresu Evropské unie pronesla v Praze na euroskeptické konferenci kontroverzní francouzská nacionalistka Marine Le Penová. EU označila za hrobku nadějí a uvedla, že je zapotřebí, aby si jednotlivé evropské národy bránily svou identitu a nezávislost.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová na pražské konferenci Evropský mír a prosperita po Evropské unii

Článek

„Evropská unie je šílenstvím a skrývá se za praporem falešné demokracie, činí státy nesamostatnými,“ prohlásila Le Penová ve středu v Poslanecké sněmovně.

Na konferenci Evropský mír a prosperita po EU tvrdě zkritizovala Unii za to, že bere členským státům svobodu a nezávislost, přitom se podle ní jedná o utopistický projekt, který byl zemím Evropy vnucen.

Jedná se o globalizovanou vesnici, která vhazuje jednotlivé národy do neznáma, uvedla šéfka nacionalistické Národní fronty. Uvnitř přitom podle ní zuří ekonomická válka a další problémy.

Fašistka pryč, křičeli na Le Penovou ve SněmovněVideo: Novinky

„Evropská unie se proměnila v hrobku našich nadějí. Naše ekonomika není vůbec chráněná, euro ničí naši ekonomiku předpisy, které jsou absurdní. Je tu nový druh otroctví, vládne islámský terorismus, nejistota,“ řekla.

Bránit národní identitu

Členské státy by podle Le Penové měly bránit svou identitu vůči projektu sjednocené Evropy. „Národ je rámec, který je nejúčinnější v tom, aby mohl zajistit svobodu, prosperitu, ale zároveň aby mohl bránit identitu, kulturu a jazyk národa,“ prohlásila. Je podle ní potřeba, aby státy, jako je Česká republika, hájily své národní atributy. „Celé generace Čechů je zachovaly právě proto, abychom došli k nezávislosti,“ dodala.

Na českou strunu zahrála několikrát, potlesk sklidila například, když vzpomněla prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

V závěru své řeči uvedla, že je potřeba vytvořit Evropu, která bude založena na spolupráci svobodných národů, z nichž každý musí mít vlastní rozpočet, měnu, hranice a zákony. „Naším úkolem je toto zrealizovat,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám