Hlavní obsah

Le Penová přiletěla do Prahy, zašla s Klausem na pivo

Novinky, Václav Lang
Praha

Kontroverzní předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová dorazila v úterý do Prahy, aby se o den později zúčastnila v Poslanecké sněmovně konference Evropský mír a prosperita po EU. Ještě předtím stihla zajít s bývalým prezidentem Václavem Klausem na pivo.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Marine Le Penová

Článek

Konferenci pořádá Jiří Janeček, předseda OK strany a bývalý poslanec za ODS. Spolupodílí se na ní i poslanec Radim Fiala, který se v úterý, spolu s Tomiem Okamurou, odtrhl od hnutí Úsvit a zakládá nové hnutí.

Le Penová se v úterý po příletu prošla historickým centrem a večer zašla na pivo s exprezidentem Klausem, jak dokládají fotografie, které umístila na Facebook.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Se snímky se pochlubil na profilu svého institutu i Klaus a doprovodil je komentářem: „Moderní levicoví politici by si samozřejmě pořídili selfie. My s Marine Le Pen jsme si raději dali pivo.“

Foto: repro Twitter

Šéfka nacionalistické Národní fronty zdědila vedení této strany po otci – Jeanu-Marie Le Penovi, který proslul svými kontroverzními výroky o holokaustu a přistěhovalectví. Samotná Le Penová v poslední době rétoriku strany mírní a se svým otcem se v těchto dnech ve zlém rozcházejí. Počátkem týdne dokonce Národní fronta pozastavila Jeanu-Marie Le Penovi členství ve straně.

Proti jejímu pozvání do Poslanecké sněmovny se už vyslovili zelení. „Marine Le Penová rozhodně není ,umírněnou‘ političkou, za niž se v poslední době snaží vydávat. Připomeňme si například její výrok, ve kterém přirovnala francouzské občany muslimského vyznání k nacistickým okupantům. Zároveň ji a její politickou stranu považuji za bezpečnostní riziko pro Evropu. Zejména z důvodu jejího propojení s putinovským režimem v Rusku,“ kritizoval její návštěvu senátor za Stranu zelených Václav Láska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám