Hlavní obsah

Sobotka: Zemanova cesta do Moskvy neznamená, že Česko mění postoj k Ukrajině

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy z dalšího světového konfliktu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá. Lidé se v Evropě poučili, řekl v rozhovoru pro deník Právo. Současně varuje před pokušením zkreslovat historii na základě aktuálního politického vývoje. Sobotka v rozhovoru naráží na snahu zmenšovat zásluhy bývalého Sovětského svazu na osvobození nejen Československa, ale i Evropy od nacismu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka před budovou Českého rozhlasu 5. května při příležitosti pietního aktu k výročí 70 let od začátku Pražského povstání

Článek

Jsou podle vás oslavy 70. výročí osvobození poznamenány konfliktem na Ukrajině?

Myslím, že jsou. Jsou poznamenány něčím, co jsme v historii zažívali. Já si vzpomínám, jak za minulého režimu tady byla snaha utajit zásluhy americké armády na osvobození velké části Čech, a dnes mám pocit, že se někteří lidé pod tlakem aktuální situace snaží zmenšovat zásluhy Ruska nebo bývalého Sovětského svazu na osvobození Československa a velké části Evropy od nacistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Já myslím, že bychom neměli podléhat pokušení historii zkreslovat na základě aktuálního politického vývoje, a i když nemůžeme souhlasit s tím, jak se dnes chová Rusko vůči Ukrajině, tak není možné nerespektovat roli, kterou Rusové, Ukrajinci a další národy bývalého Sovětského svazu sehrály při porážce nacismu.

Miloš Zeman bude jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Víte, co bude tématem tohoto jednání?

Cestu prezidenta Zemana jsem nikdy nerozporoval právě proto, že je důležité, abychom si připomněli, jak ty věci před 70 lety probíhaly. Je na místě, aby prezident České republiky uctil památku bývalých sovětských vojáků, kteří zahynuli při osvobozování tehdejšího Československa.

My jsme dnes (v úterý) s panem prezidentem neřešili, o čem bude jednat s panem prezidentem Putinem, nicméně platí, že v rámci koordinace naší zahraniční politiky návštěva prezidenta v Moskvě na oslavě konce války neznamená, že by Česká republika měnila nějak svou pozici, kterou má vůči ukrajinské krizi, nebo že bychom snad opouštěli jednotný postoj, který mají všechny země EU vůči krizi na Ukrajině.

Nicméně vláda zodpovídá za zahraniční politiku země. Budete se tedy dopředu zajímat o to, co bude předmětem hodinového setkání Zemana a Putina?

Především si myslím, že je potřeba mluvit s Rusy a je potřeba mluvit s Ukrajinci. Je potřeba pomáhat zprostředkování politického dialogu a mírového řešení ukrajinské krize.

Koneckonců paní Merkelová přijede o několik dnů později a také bude mluvit s panem prezidentem Putinem, když si bude připomínat konec druhé světové války. Je na místě, aby spolu státníci mluvili. Předpokládám, že prezident Zeman bude mluvit jak o ekonomických vztazích, tak se dotknou i krize na Ukrajině. Česká republika jednoznačně podporuje naplnění Minské dohody během letošního roku, aby došlo ke snížení napětí a aby byla vytvořena prevence dalších bojů na Donbasu.

Veterán Jan Hronek se nechal slyšet, že podle dění ve světě by druhá světová válka nemusela být posledním světovým konfliktem. Cítíte tyto obavy?

Já myslím, že obavy lidí ve společnosti rostou tím, jak konflikt probíhá relativně blízko EU. Já se lidem nedivím, že to v nich vzbuzuje obavy. Na druhou stranu si myslím, že svět se hodně poučil. Že jsme v Evropě neměli 70 let válečný konflikt, je důsledkem toho, že jsme se poučili. Jsme členy Evropské unie, jsme členy Severoatlantické aliance. Myslím, že uděláme vše pro to, aby napětí na Ukrajině neeskalovalo do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, a už vůbec ne do konfliktu mezi Evropou a Ruskem.

Mají podle vás váleční veteráni v našem sociálním systému důstojné postavení? Nechystá vláda pro tyto hrdiny další benefity?

My jsme v minulosti prosadili příspěvek k důchodu pro účastníky druhého a třetího odboje. Mají nárok na příplatek na základě toho, jak v té době byli aktivní a jaké příkoří utrpěli. Systém funguje, a myslím, že dobře. Jsem rád, že ministerstvo obrany se věnuje speciálně péči o veterány. Těm veteránům, kteří potřebují sociální a zdravotní péči, je zajištěna. Určitě ještě bude prostor k tomu, abychom posílili sociální programy pro veterány. O tom budu chtít jednat s ministerstvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám