Hlavní obsah

Padaly teplotní rekordy, ve středu ale bude až o deset stupňů méně

Aktualizováno

Díky teplému počasí byly na mnoha místech České republiky pokořeny teplotní rekordy. Téměř stoletý padl v Příbrami. Nejtepleji tam bylo dosud v roce 1916, a to 24,6 stupně Celsia. V úterý tam meteorologové naměřili 25,4 stupně Celsia. Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku bylo v úterý rekordních 29,2 stupně Celsia, uvedla Markéta Augustinová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Teplotní rekordy pro 5. květen byly překonány na několika místech s více než padesátiletou tradicí měření teplot. Ve Vyšším Brodě se měnil rekord o 0,1 stupně Celsia. Dosavadní nejvyšší hodnota 29,1 stupně platila od roku 2003.

Další rekordy zaznamenali v Husinci na Prachaticku – 27,9 stupně Celsia a na Churáňově – 24,8 stupně Celsia. Také v těchto případech předtím platily nejvyšší hodnoty z roku 2003. V Českých Budějovicích meteorologové naměřili 27,9 stupně Celsia, což k překonání rekordu nestačilo.

Na Vysočině byl překonán teplotní rekord v Hubenově na Jihlavsku. Teplota dosáhla 23,7 stupně, dosavadní maximum z roku 1986 bylo 23,6 stupně.

Varování před bouřkami

Meteorologové zároveň pro úterní večer stále varují před silnými bouřkami. Výstraha platí pro Jihočeský a Karlovarský kraj, Kraj Vysočina i kraje Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský i Ústecký kraj a Prahu.

Na většině území bude od západu zataženo, na jihovýchodě a východě přijde déšť až k ránu. Večer a v noci budou nejnižší teploty mezi 16 až 12 stupni, na západě klesnou až k 10 °C.

Ve středu ráno bude na většině území Česka zpočátku zataženo a s deštěm.

Na jihu Čech se výrazně ochladí. „Očekáváme pokles teplot o 10 stupňů," uvedla k výhledu v Jihočeském kraji Augustinová.

Podle meteorologů bude v dopoledních hodinách na území celého kraje pršet. „Nepůjde však o srážky s velkým úhrnem vody,” řekla. V odpoledních hodinách déšť ustoupí.

Oblačnosti a přeháněk bude ve středu postupně ubývat na celém území. Teploty vystoupají na 16 až 20 stupňů. V 1000 m na horách bude kolem 12 °C.

Reklama

Související články

Květen bude nezvykle teplý

V dubnu si s námi teplé počasí hrálo na schovávanou, aprílovým dnům by měl být ale definitivně konec. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického...

Výběr článků

Načítám