Hlavní obsah

Okamura si zakládá nové hnutí

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Zakladatel hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura opustil spolu s poslancem Radimem Fialou toto hnutí. Společně chtějí založit nové politické uskupení Svoboda a přímá demokracie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

Okamura s Fialou, kteří byli vyloučeni z poslaneckého klubu Úsvitu a nyní působí ve Sněmovně jako nezávislí poslanci, oznámili v úterý na tiskové konferenci, že hnutí opustili.

„Tímto okamžikem vystupuji já i Radim Fiala z hnutí Úsvit přímé demokracie, které jsme před dvěma lety společně založili, a podáváme návrh na registraci politického hnutí Svoboda a přímá demokracie,“ prohlásil na tiskové konferenci Okamura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hnutí chce pokračovat v základních pilířích politiky Úsvitu, tedy prosazování přímé demokracie a národních zájmů. „Základním programem hnutí Svoboda a přímá demokracie je tedy prosazení přímé demokracie a odpovědnosti politiků do politického systému České republiky a důsledná obhajoba národních zájmů naší země. Hnutí bude důsledně vystupovat proti zvyšování daní a bude hájit zájmy lidí, kteří poctivě pracují nebo podnikají,“ řekl Okamura.

Vyloučený předseda

„Odmítáme zvýhodňování osob vedoucích zahálčivý, kriminální a nepřizpůsobivý způsob života. Jsme pro přísnou imigrační politiku a budeme podporovat zásadní změnu evropské integrace,“ dodal.

Úsvit provází několik měsíců vnitřní rozpory. Většinová část poslaneckého klubu napřed sesadila Radima Fialu ze svého čela, poté jej i s Okamurou z klubu vyloučila.

Zbylí poslanci rovněž zakládají novou stranu, která zatím nese pracovní název Národní zájmy. Jak ale informovalo už v dubnu Právo, ne všichni poslanci Úsvitu do ní chtějí přejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám