Hlavní obsah

Strany mají v hledáčku živnostníky

Právo, Jiří Vavroň

Drobní podnikatelé a živnostníci, kterých je v Česku okolo miliónu, začínají stále intenzivněji přitahovat pozornost politických stran. Právě tato početná skupina voličů, jejichž hlasy jsou zatím roztříštěny napříč politickým spektrem, totiž podle politologů představuje pro strany ucelený, snadno oslovitelný, a přitom relativně dostupný potenciál.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ta politická strana, která by svým programem přitáhla větší část živnostníků, by se rázem stala jednou z rozhodujících politických sil v zemi. Vždyť v posledních parlamentních volbách například vítězná ČSSD získala jen něco přes milión hlasů.

Aktuální vývoj na domácí politické scéně stranám v jejich zápase o živnostníky evidentně nahrává. Strany vládní koalice ve snaze zvýšit výběr daní začínají přitvrzovat v různých kontrolách a opatřeních proti daňovým únikům. Odborové centrály začaly publikovat různá srovnání odvodových povinností skupin zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných s požadavkem zvýšit spoluúčast živnostníků na daňových odvodech.

Na živnostníky začaly intenzivně cílit zvláště TOP 09 a ODS, zejména potom, co někteří jejich nespokojení tradiční voliči při posledních parlamentních volbách zamířili do středových stran, zejména pak k Babišovu hnutí ANO.

Do boje se zapojily i malé mimoparlamentní strany, které si slibují od zisku větší voličské živnostenské podpory posílení svého vlivu a významu. Objevily se dokonce i názory, že by bylo vhodné vytvořit silnou živnostenskou stranu. Tato myšlenka ale nenadchla jak TOP 09, tak ODS, protože by znamenala jen další přerozdělení voličů. Přitom ani strany současné vládní koalice nechtějí hlasy živnostníků ztratit či jim záměrně vytvářet nepříznivé podnikatelské prostředí.

Avšak pořádek v placení daní, kdy řádně platící živnostník nebude doplácet na nepoctivost druhého, který se placení daní vyhýbá, a vytvoří se skutečně konkurenční férové prostředí, je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i ministra financí Andreje Babiše (ANO) jedním ze stěžejních cílů vlády.

Vadí evidence tržeb i prokazování majetku

Výrazným impulzem k oslovení živnostníků se v současné době stal především návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) na zavedení elektronické evidence tržeb a také další jeho návrh na prokazování původu majetku. To se ale řadě živnostníků nelíbí, stejně jako návrhy na změnu jejich daňových povinností a rozšíření regulace a kontrol.

TOP 09 se v současnosti pokouší prorazit ve Sněmovně s návrhem zákona o zavedení jednoho kontrolního místa pro prověrky drobných podnikatelů. Doposud má možnost živnostníky kontrolovat přes dvacet subjektů. Ve vládě ale tento návrh podporu nenašel. TOP 09 s ODS chtějí společně tvrdě lobbovat za zamítnutí zákona o elektronické evidenci tržeb, který připravuje Babišovo ministerstvo financí. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska kromě zatížení živnostníků evidence tržeb nic nepřinese pro stát, státní kasu ani pro živnostníky.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jde o manévr, který má zastřít neschopnost státu vybrat daně. Proti elektronické evidenci tržeb se tvrdě vymezuje i neparlamentní Strana soukromníků ČR. Zavedení systému nazývá „likvidační regulokracií“ současné vlády.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR místo toho připravila vlastní informační nástroj pro všechny podnikatele. Asociace chce také ihned reagovat na všechny nepravdivé či zavádějící informace o živnostnících, které se objevují na veřejnosti, mezi politiky či v médiích.

Jeden takový tvrdý střet už vyvolal nedávný průzkum Komory certifikovaných účetních, podle které se až třetina účetních setkala s žádostí o určité zkreslení finančních výsledků právě u drobných podnikatelů a živnostníků. Proti této zprávě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ostře protestovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám