Hlavní obsah

Ministr Chládek si s Václavem Klausem ml. nadávali do lhářů

Novinky,
Praha

Osobními střety skončila nedělní diskuze ministra školství Marcela Chládka s bývalým ředitelem soukromého gymnázia PORG Václavem Klausem mladším v Partii na Prima. Chládek opakovaně označil Klause mladšího za lháře.

Hádka v nedělní Partii na PriměVideo: Prima FTV

 
Článek

„Nelžete mi tady laskavě,“ řekl při diskuzi o státních maturitách Chládek z ČSSD a při divoké diskuzi o maturitách dodal: „Zaprvé mi tady nelžete.“

Hádka vznikla kvůli otázce státních maturit, které jsou extrémně nákladné, když vycházejí na dva tisíce na žáka, což je mnohonásobně více než na Slovensku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek a bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší

Když Klaus řekl, že by se měly maturity zjednodušit na češtinu, matematiku a didaktický test: „My honíme modernost,“ Chládek s tím souhlasil, ale uvedl, že Klaus asi prozřel, protože se účastnil zavádění státních maturit, zasedal v expertních komisích. Když prozradil, že radil už ministryni Kopicové, označil za lháře zase Chládka Klaus.

Šesťáci neumějí spočítat procenta, přečíst umí titulky blesku, ale o porozumění textu hovořit nelze.
Václav Klaus mladší

Oba se shodli, že současný systém je nákladný a komplikovaný. Chládek navrhl, aby se učni obešli bez maturit. Klaus uvedl, že by se měly pečlivě kontrolovat školy, kde u státních maturit neprošlo hodně žáků. Dodal, že situace už je zoufalá: „Šesťáci neumějí spočítat procenta, přečíst umí titulky Blesku, ale o porozumění textu hovořit nelze.“

Oba se také shodli, že je u nás příliš mnoho vysokých škol, nejvíce na hlavu v Evropě. Podle Chládka je jich 73. Klaus uvedl i důvod: „Tady je móda, aby tu bylo vše nezávislé.“ Chládek navrhl, aby ty, které neplní kritéria, zanikly, a menší se spojily.

Oba se ale neshodli na financování, Klaus trval na penězích za žáka, ty ale podle Chládka vyvolaly právě současnou krizi ve školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám