Hlavní obsah

Květen bude nezvykle teplý

Novinky, mif

V dubnu si s námi teplé počasí hrálo na schovávanou, aprílovým dnům by měl být ale definitivně konec. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu, by měl být květen nezvykle teplý.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Období od 4. do 31. května 2015 očekáváme jako celek teplotně nadprůměrné,“ uvedli meteorologové s tím, že poměrně velmi teplý bude zejména začátek zmiňovaného období.

I ke konci nadcházejícího týdne by měla rtuť v teploměrech během dne atakovat hranici dvaceti stupňů. Tepleji by mělo být také v noci, kde se očekávají nejnižší teploty nad hranicí 10 °C.

Ochlazení by měly mít jen přechodný krátkodobý charakter.
<em>ČHMÚ</em>

Meteorologové však varovali, že během nadcházejících čtyř týdnů se může mírně i ochladit. „Ochlazení uprostřed příštího týdne a v následujících týdnech by měly mít jen přechodný krátkodobý charakter,“ stojí ve výhledu.

Déšť počasí nepokazí

Teplé počasí by neměla pokazit přemíra srážek. „Z hlediska celkového množství atmosférických srážek předpokládáme, že období 4. – 31. 5. bude jako celek přibližně na úrovni dlouhodobého průměru,“ uvedli meteorologové.

„Ze všech týdnů tohoto období by měl být nejvlhčí první týden, ve druhém týdnu očekáváme relativně slabší srážkovou činnost. Vzhledem k roční době začnou mít největší podíl na celkovém úhrnu srážky konvektivního charakteru – přeháňky a bouřky,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 4. května do 31. května v letech 1981 až 2010 byla 14,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 66 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám