Hlavní obsah

V Plzni začaly Slavnosti svobody, náměstí čistily od nacistů shermany

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V Plzni odstartoval 1. května šestidenní maratón Slavností svobody. Oslavy sedmdesáti let od osvobození města americkou armádou začaly stylově. Na centrální náměstí dopoledne přiburácely tanky s bílou hvězdou na pancíři a Pattonovi muži v zinscenované přestřelce zlikvidovali německé ostřelovače na věži kostela.

BEZ KOMENTÁŘE: Tanky v PlzniVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Do akce se zapojilo několik shermanů, řada dalších obrněnců pamatujících druhou světovou válku a sto padesát nadšenců z českých, evropských i zámořských klubů vojenské historie. Z teras hotelu Central je pozdravili veteráni, kteří válku a osvobození Plzně zažili na vlastní kůži, a poklonu jim vysekla i vnučka generála Pattona Helen Pattonová: „Jsem nadšená. Jste opravdoví profesionálové.“

Rekonstrukce osvobozovacích bojů vypadala autenticky, i když neseděla v čase - ve skutečnosti dorazila americká 16. obrněná divize do Plzně až 6. května ráno. A lišilo se i počasí. „Tenkrát při příjezdu Američanů pršelo, je to vidět i na dobových fotografiích,“ řekl Právu Ivan Rollinger z muzea Patton Memorial Pilsen. To, že Pattonovy jednotky ostřelovali němečtí fanatici z řady míst včetně ochozu kostela, je fakt. „Ještě při rekonstrukci katedrály v devadesátých letech se našly ve věžních hodinách kulky a stopy po střelách,“ připomněl Rollinger.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po pacifikaci posledních hnízd odporu se na náměstí rozezněl swing, kterému bude patřit celý prodloužený víkend. A především sobotní večer, kdy to má v centru vypadat jako tenkrát „v čtyřicátém pátém“.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Na plzeňské náměstí opět dorazily americké tanky, stejně jako před sedmdesáti lety.

Nabitý program

Do Plzně míří tisíce lidí, ve městě zahaleném do praporů z pruhů a hvězd je čeká řada atrakcí. Už pátek odpoledne byl slavnostně odhalen pomník generála Pattona pod Velkým divadlem, v sobotu dopoledne se pak koná beseda s veterány - ze Spojených států a Belgie jich letos dorazily dvě desítky.

Milovníci historie mohou navštívit autentické kempy US army v Borském parku nebo si počkat do neděle na tradiční průjezd konvoje dobových vojenských vozidel - letos městem pojede kolona čítající tři stovky strojů. Moderní techniku prezentuje armáda na střelnici v Lobzích, ve městě a jeho okolí se konají desítky dalších doprovodných akcí. Plzeňské Slavnosti svobody završí ve středu 6. května slavností vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko!

Reklama

Výběr článků

Načítám