Hlavní obsah

Nešlo se udržet na nohou, země pod námi praskala, popsal navrátilec z Nepálu

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Šťastní, že jsou ve zdraví doma, byli jak navrátilci z Nepálu, tak jejich blízcí, kteří ve čtvrtek čekali na Letišti Václava Havla na první let z Káthmándú od sobotního zemětřesení. Tekly slzy, lidé se objímali, zároveň však evakuovaní připomínali, jak špatnou situaci v Nepálu opustili.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítání českých turistů z Nepálu na letišti Václava Havla v Praze.

Článek

Do Prahy ve čtvrtek odpoledne dorazilo 45 Čechů a občanů dalších zemí Evropské unie. Přiletěli i zranění, například muž s oběma zlomenýma nohama, jehož operovali ještě v Káthmándú. Na tyto případy čekali v Ruzyni záchranáři s pěticí sanitek.

Cestovatel Martin Vrabec se vrátil s rozporuplnými pocity. „Ti, co tam zůstali, to mají těžké. Pro nás, co jsme přiletěli, to skončilo, pro ně to začíná,“ řekl. „Místní spí ve stanech na kriketových stadiónech.“

Foto: Petr Horník, Právo

Někteří z příbuzných navrátilce vítali i pivem

Zemětřesení ho zastihlo jižně od Káthmándú. „Jeli jsme autobusem, najednou jsme zastavili. Místní ukazovali do kopců, nevěděli jsme proč,“ popsal. Do Káthmándú se dostal až po několika dnech, kontaktoval ho český konzulát v Indii.

„Prošli jsme krásnou krajinou s usměvavými lidmi, teď je tam katastrofa,“ poznamenal Vrabec.

Káthmándú se podle něho pomalu vrací k životu. „Bylo tam méně potravin, ale tak 10 % restaurací mělo v úterý otevřeno,“ přiblížil Vrabec.

Fantastičtí lidé

Mnohem postiženější než Káthmándú jsou okolní vesnice. Přesvědčili se o tom Pavlína a její přítel František Černý. Zemětřesení je zastihlo na horské túře. Byli kousek před vesnicí, když začaly největší otřesy.

„Nešlo se udržet na nohou. Sedli jsme si na zem, jenže zem pod námi praskala. Trvalo to snad půl hodiny, z vesnice se vyvalil oblak prachu,“ vylíčil František. Lidé podle něho včas rozpoznali nebezpečí a utekli na bezpečnější místo.

„V té vesnici naštěstí nikdo nezemřel,“ poznamenala Pavlína. Domy popadaly, lidé se snažili si navzájem pomoci. Nepálská dívka utekla málo oblečená a čeští turisté se pak podělili o své svršky. Vrátilo se jim to v jiných laskavostech od Nepálců. „Místní lidé jsou fantastičtí,“ řekla Pavlína.

U sta hromů

Navrátilci dostávali přímo na letišti od svých blízkých třeba pivo. „Budou mít žízeň, neměli vodu,“ odhadovali čekající. Situaci zlehčoval transparent. „Však my jsme rádi u sta hromů, žes ve zdraví přijel domů. Byl ti malej obejvák, málems přišel vo kejhák,“ stálo na něm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné práce v Nepálu komplikuje déšťVideo: Reuters

České letadlo z Káthmándú nevezlo jen Čechy. Dřív než oni mohli v Bratislavě vystoupit Slováci. Všichni se mohli vrátit domů dříve nebýt problémů letu do Káthmándú. Zdržela ho nutnost přistát nejprve v Dillí místo v nepálském hlavním městě, a to přesto, že Airbus A320 vezl z Česka lékaře, hasiče a potřebný materiál. [celá zpráva]

Foto: Petr Janiš, Právo

Napjatě očekávaný návrat českých turistů z Nepálu na pražském letišti příbuzní zlehčovali transparentem.

I jiné lety měly potíže s přetíženým letištěm v Káthmándú. Na zdravotnický materiál mezi jinými čekali i Lékaři bez hranic. Jejich čtyři nafukovací stany pro stavbu polní nemocnice dorazily ve středu. „Naše týmy ale už pracují i na několika odlehlých místech,“ uvedl Pavel Gruber, ředitel Lékařů bez hranic v ČR.

Reklama

Související články

Čeští záchranáři odletěli do Nepálu

Letadlo s českými lékaři, sestrami a hasiči mířícími do Nepálu postiženého zemětřesením odletělo ve středu zhruba půl hodiny po půlnoci, řekla mluvčí...

Výběr článků

Načítám