Hlavní obsah

V centru Ostravy se bojovalo jako za II. světové války, přihlížely tisíce lidí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Stovky mužů i žen oblečených do historických uniforem, váleční veteráni ověnčení medailemi, dopravní kolaps v některých ulicích v centru města a na závěr i velká válečná bitva podél řeky Ostravice. Takové jsou velkolepé oslavy 70. výročí konce II. světové války, které začaly ve čtvrtek dopoledne a vrcholí ohňostrojem krátce po setmění.

BEZ KOMENTÁŘE: Do bitvy o Sýkorův most se zapojily i tanky a obrněná vozidlaVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Program oslav začal už dopoledne pietním aktem u památníku Rudé armády v Komenského sadech. Sešli se zde váleční veteráni a pamětníci z celé republiky, ale také z Polska a ze Slovenska. Počet účastníků oslav i diváků se dá za celý den počítat na tisíce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Defilé jednotek v centru Ostravy

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nechyběli ani tankisté Mikoláš Končický, Karel Šerák a také Bedřich Opečenský – velitel tanku, jenž během válečné operace v roce 1945 obsadil přístup k dnešnímu mostu Miloše Sýkory.

„Na tom Sýkorově mostě, to bylo vlastně završení a konec celé ostravsko-opavské operace,“ řekl jednadevadesátiletý veterán novinářům. „Je dobře, že Ostrava tyto oslavy pořádá. Až se bude slavit osmdesáté výročí, tak už tady nebudu,“ dodal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Historická vozidla v Ostravě

Pietního aktu se účastnil také předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ve svém projevu zdůraznil, že současné dění v Rusku nelze spojovat s událostmi před 70 lety.

BEZ KOMENTÁŘE: Premiér Sobotka při pietním aktu na připomínku osvobození OstravyVideo: Aleš Honus, Právo

„Tehdy milióny vojáků nasazovaly své životy v boji proti společnému nepříteli. Ostravsko-opavská operace byla jednou z nejdůležitějších vojenských operací, které vedly k osvobození Československa. Při osvobozování Ostravy, Opavy a dalších měst na severu Moravy padlo více než 22 tisíc vojáků a myslím, že je namístě, abychom si jejich památku připomínali,“ řekl Sobotka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Oslavy 70. výročí osvobození Ostravy

Po poledni se všichni účastníci vydali směrem k Nové radnici, kde bylo připraveno dlouhé defilé historické vojenské techniky. Nechyběly tanky, děla, terénní džípy. Na místě byla spousta vojáků, členů klubů vojenské historie.

Průvod přilákal stovky lidí, kteří jej sledovali podél celé Sokolské ulice. Část programu se konala také na Masarykově náměstí, kde byla připravena kromě zábavného programu také přehlídka současné armádní techniky.

Pozornost Ostravanů se soustředila zejména na komentovanou rekonstrukci bojů u Sýkorova mostu, která proběhla odpoledne.

Do bitvy na březích řeky Ostravice se zapojilo několik tanků a obrněných vozidel i desítky vojáků. Bezmála hodinová podívaná přilákala tisíce lidí, kteří boje pozorovali z obou břehů řeky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Defilé vojenských jednotek

Oslavy budou v Ostravě konat až do velmi pozdních večerních hodin, jejich vyvrcholení je naplánováno v areálu Slezskoostravského hradu. Slavnostní den vyvrcholí po setmění ve 21 hodin ohňostrojem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám