Hlavní obsah

Chlapce potrhali psi. Statisícové odškodnění mu utratili rodiče

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Šestiletého Tadeáše z Klatovska loni v srpnu napadli a vážně zranili dva psi. Jejich majitel Václav Kroupa (61) nabídl rodině jako satisfakci 200 tisíc korun, přičemž dohodu posvětil soud s podmínkou, že finanční prostředky budou použity výhradně pro potřeby chlapce. Ten z nich ale neuvidí ani korunu, rodiče totiž peníze využili pro sebe.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Chovatel psů Václav Kroupa u soudu, fotografie z loňského roku

Článek

Teď mají na krku policejní vyšetřování za zpronevěru a hrozí jim několikaleté vězení. „Opatrovnický soud schválil dohodu o peněžité náhradě za poškození zdraví nezletilého s tím, že částka bude vyplacena jeho rodičům. Ti byli poučeni o tom, že peníze jsou určeny jako odškodné pro dítě, a tudíž musí být použity výhradně v jeho prospěch,“ uvedl místopředseda klatovského soudu Jan Kasal.

Podle něho povinností rodičů bylo celou částku uložit na účet zřízený na jméno dítěte. „Bez souhlasu soudu neměli právo s penězi volně nakládat,“ doplnil Kasal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zaplatili dluhy

Soud úřední činností později zjistil, že rodiče podmínky dohody porušili a peníze vyplacené začátkem letošního února použili k zaplacení svých dluhů z minulosti.

„Proto jsme podali podnět orgánům činným v trestním řízení, aby konaly,“ uzavřel Kasal. Právo zjistilo, že policisté už zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zpronevěry. Nikoho ale zatím neobvinili. Oba rodiče mohou skončit ve vězení až na osm let.

Vyšetřovatelé jejich jednání kvalifikovali podle přísnějšího paragrafu s ohledem na to, že čin měli spáchat jako osoby, které mají zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného.

Bez souhlasu soudu neměli právo s penězi volně nakládat
Jan Kasal, soudce

Ke smutné události došlo loni v srpnu, kdy Kroupovi utekli z kotců dva ohaři. Tadeáše podle svědků vlekli několik desítek metrů po zemi a kousali do něho. Zahnat je museli až střelbou policisté.

Chlapec utrpěl velmi vážná zranění a několik týdnů strávil v nemocnici. Z lékařské zprávy vyplývá, že měl téměř po celém těle strženou kůži, na řadě míst hluboké tržné rány, a dokonce mu psi ukousli i část stehna. Podle znalců útok zvířat neměl u dítěte za následek jen bolestivý prožitek, ale přinesl mu i psychické stresy.

Kroupu soud uznal vinným z těžké újmy na zdraví, ale upustil od potrestání i s ohledem na to, že chlapci zaplatil odškodné a je připraven uhradit veškeré léčebné výlohy po jejich vyčíslení pojišťovnou.

„Každý den musím Tadeášovi mazat rány. Doktoři nás upozornili na to, že jak poroste, tak se mu bude trhat kůže. V podstatě nám oznámili, že kluk bude mít trvalé následky,“ prohlásila loni v prosinci před soudem chlapcova matka, která žije ještě se dvěma dětmi v ubytovně pro sociálně slabé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám