Hlavní obsah

Utéct nelze, čekáte jen na zázrak, popsal Čech peklo v Nepálu

Praha

Domy se ohýbají ze strany na stranu, jiné se okamžitě hroutí. Nemůžete utíkat a hrůzné chvíle doprovází skřípání a drnčení. Tak popisuje zemětřesní v Nepálu horolezec Ondřej Uher. Katastrofu přežil a ve středu se vrátil zpět do Prahy.

Spali jsme v parku a čekali na další vlnu zemětřesení, popisuje Čech zážitky z NepáluVideo: Novinky

 
Článek

„Otřesy nás zastihly ve chvíli, kdy jsme byli v obchodě a právě platili,” vzpomíná Uher. Nejdřív začala blikat světla. To ještě podle jeho slov nikdo netušil, co se děje. Vzápětí přišly první otřesy země.

„Stoupli jsme si do vchodu obchodu, abychom byli pod překlady. V turisticko-historické čtvrti, kde jsme se nacházeli, jsou vysoké domy a strašně úzké ulice. Ve vchodu nám to přišlo nejbezpečnější,“ vzpomínal Uher.

Překvapilo ho, jak byli lidé klidní, bez hysterie a paniky. „Možná v tom sehrálo svou roli jejich náboženství, ale lidé byli klidní a jakoby smíření,” řekl. Většina lidí se podle něj snažila dostat na náměstí nebo na volná prostranství.

Země je jako vodní hladina

„Země se třese jako ve vlnách. Dá se to přirovnat k vodní hladině, která je lehce zčeřená,” popisuje. Nedá se podle něj ani pořádně utíkat.

Otřesy doprovází velmi nepříjemný hluk. „Jak se domy ohýbají a hroutí, tak všechno vrže, drnčí a skřípe. A když jsou těch domů tisíce, je to neskutečně nepříjemný zvuk,“ vzpomíná.

Šokovalo ho, jak strašlivý je rozsah katastrofy. „Lidé nemají základní věci k přežití. Chybějí jim matrace. Nemají nic, z čeho by si mohli udělat provizorní přístřešek. Chybí jim léky, voda, potraviny,” uzavírá Uher.

Reklama

Související články

V Nepálu vyprostili zavaleného po 80 hodinách

Osmadvacetiletého muže vyprostil v úterý z trosek zříceného domu v Káthmándú francouzsko-nepálský tým záchranářů, uvedla agentura Reuters. V místnosti se třemi...

Výběr článků

Načítám