Hlavní obsah

Český traumatým odletí do Nepálu, země už prý ale záchranné týmy nepotřebuje

Praha
Aktualizováno

Traumatým, jehož vyslání do Nepálu schválila v pondělí vláda, odletí na pomoc zemi zasažené zemětřesením v úterý o půlnoci. Původně přitom ministerstvo zahraničí předpokládalo, že to bude nejdříve ve středu odpoledne. Nepál v úterý večer současně vzkázal, že zahraniční záchranné týmy už nepotřebuje.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Záchranáři prohledávají trosky a snaží se najít přeživší.

Článek

Tým složený z devíti lékařů, 10 sester, 14 hasičů a jednoho průvodce se v noci na úterý sešel, naložilo se i letadlo deseti tunami vybavení potřebného pro pomoc. Cesta do Káthmándú potrvá deset hodin s mezipřistáním v Turkmenistánu.

V zemi by tým měl zůstat dva týdny a hlavním úkolem bude ošetřování zraněných.

Letiště v Káthmándú bylo po víkendovém zemětřesení uzavřeno a po otevření tam panuje chaos. Je přetížené a přednostně přijímá letadla, která vezou životně důležité věci jako vodu a přístřešky.

Jamie McGoldrick z Rozvojového programu OSN v rozhovoru pro agenturu Reuters sděli, že místní složky situaci zvládnou. Nepálci tyto informace sdělili na schůzce, která se uskutečnila v úterý odpoledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mezinárodní záchranářské týmy se sjíždějí do NepáluVideo: Reuters

"Pátrací a záchranné práce budou pokračovat, chtěli nám jen sdělit, že mají dostatek vlastních sil," prohlásil McGoldrick. Jestliže jsou prý záchranné týmy "již ve vzduchu nebo právě přistály, mohou dorazit a pomoci", nicméně v případě, že ještě "čekají na ranveji ve svých zemích, tak jim sdělujeme, aby nepřijížděly," dodal.

Jak poznamenala agentura Reuters, reakci nepálské vlády se jí zatím nepodařilo získat.

Postrádají se čtyři Češi

Na místo by z ČR měl vyrazit Boeing 737 společnosti Travel Service, který by měl celý tým přepravit najednou. Pokud by letadla poskytla armáda, muselo by se letět několikrát. Stroj by po cestě zpět mohl vzít i Čechy, kteří nyní jsou v Nepálu. V zemi jich bylo 255, mnoha se už podařilo odcestovat komerčními lety do jiných evropských států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění Nepálci čekají na pomocVideo: Reuters

České úřady zatím nemají informace o čtyřech lidech, předpokládá se, že se pohybují v horách, kde není signál pro mobilní telefony.

Lidé poslali 10 miliónů korun

Zemětřesení, které v sobotu postihlo Nepál, si podle posledních informací vyžádalo přes 5000 mrtvých a předpokládá se, že počet obětí dál poroste. [celá zpráva]

Češi na pomoc zemi poslali za tři dny deset miliónů korun na účty, které zřídily humanitární organizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám