Hlavní obsah

Jurečka: Ať Babiš ukáže, jak zlepšuje výběr daní

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by měl svým koaličním partnerům ukázat, jak postupuje v zefektivňování výběru daně z přidané hodnoty. Žádá to po něm ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle kterého ministerstvo financí nevyčerpává všechny prostředky, jak efektivnějšího výběru dosáhnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

„Vybereme zhruba 105,7 miliardy korun na DPH. Ve srovnání s ostatními státy EU jsme nad průměrem v nevýběru,“ zkritizoval Jurečka činnost svého koaličního kolegy Andreje Babiše.

Žádá proto Babiše, aby na některém z příštích jednání zástupců koalice přinesl prezentaci a předvedl kolegům z vlády, jak postupuje v zefektivňování výběru DPH a jaké další kroky v této oblasti chystá do budoucna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chci vidět systémové změny a opatření, která se v této oblasti dějí, abychom mohli říci: Ano, udělali jsme maximum pro to, aby se výběr především DPH v České republice zlepšil,“ řekl Jurečka.

„Rád se nechám příjemně překvapit, zatím mám spíše dojem, že nevyčerpáváme všechny možnosti, jak tu činnost zefektivnit,“ dodal.

Babiš: Jurečka tu nalejvárnu dostal včera

Babiš Novinkám řekl, že s požadovaným vysvětlováním na koaliční radě nepočítá, protože prý ministrům už v pondělí při jednání vlády poskytl na toto téma důkladnou analýzu.

„Pan Jurečka mě pobavil, protože zrovna včera jsem na vládě měl asi 20minutový příspěvek o tom, co všechno jsme udělali a co všechno děláme,“ řekl Babiš Novinkám. „Nic nebude, protože včera pan Jurečka tu nalejvárnu dostal,“ dodal.

Odmítl také, že by se ministerstvo nečinilo v zefektivňování výběru DPH, Česká republika je například podle Babiše první zemí v EU, která řeší reverse charge (tzv. obrácené zdanění, kdy nejsou služby nebo zboží zdaňované jako obvykle poskytovatelem či dodavatelem, ale naopak příjemcem nebo odběratelem, pozn. red.). Výběr daní se podle něj zlepšuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám