Hlavní obsah

Na pomoc uprchlíkům poslalo loni Česko 35 miliónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Na pomoc uprchlíkům, kteří byli donuceni opustit domovy kvůli válečným konfliktům, poslalo loni ministerstvo zahraničí 35 miliónů korun. Dvacet miliónů putovalo do Jordánska a Libanonu, kam se uchýlili utečenci ze Sýrie. Zbytek z této částky pak pomohl lidem v Gaze, Iráku, Jižním Súdánu, ve Středoafrické republice a na Ukrajině.

Foto: Shawky Haj, Reuters

Syrský uprchlický tábor v libanonském údolí Bikáa

Článek

Během roku 2014 úřad ze svého humanitárního rozpočtu podle zprávy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) podpořil dále 35 humanitárních projektů ve 26 zemích v celkové hodnotě 83 589 216 korun. Kromě pomoci uprchlíkům pomohla ČR také zemím postiženým živelními pohromami, jako je katastrofální sucho nebo naopak záplavy či tajfun, který řádil na Filipínách. Milióny korun také ČR poslala na pomoc Africe v boji s ebolou.

Na Blízkém východě podpořilo MZV činnost organizací Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR, Diakonie ČCE a Care ČR. Ty v oblasti zajišťovaly provoz škol a uprchlických táborů, rozvoz mouky do pekáren, odvoz odpadků, zásobování léky a dalšími denními potřebami a poskytovaly zdravotní a psychosociální péči. Podpory se dočkali také jihosúdánští uprchlíci v Etiopii.

Organizace Člověk v tísni a Charita získaly prostředky na poskytování zdravotní a psychosociální pomoci i na podporu při hledání nových zdrojů obživy pro oběti zásahu na Majdanu i pro vnitřně vysídlené obyvatelstvo z Krymu a z východu Ukrajiny. Finanční pomoci se dočkali také uprchlíci v africkém Čadu, kde dvěma milióny korun podpořilo MZV činnost Lékařů bez hranic.

Pro letošní rok již premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že ČR má na pomoc v konkrétních regionech, jako jsou Jordánsko, Kurdistán, Turecko nebo severní Afrika, v rozpočtu vyčleněno 200 miliónů korun.

Na povodně i ebolu

O poskytnutí částky do pěti miliónů korun může rozhodnout ministr zahraničí, v případě, že by to bylo více, musí souhlasit vláda. Podle Zaorálkovy zprávy ČR dodržuje mezinárodně uznávané principy lidskosti, nestrannosti, neutrality a nezávislosti. Znamená to, jak tvrdí, že „humanitární pomoc nestraní žádnému aktérovi konfliktů a neřídí se politickými ani jinými zájmy dárce ani příjemce“.

Na Filipíny poslala ČR 7,3 miliónu korun na obnovu území zasaženého sérií ničivých katastrof včetně supertajfunu Haiyan. ČR pomohla osmi milióny korun i ve Slovinsku, Srbsku a v Bosně a Hercegovině, které byly postiženy rozsáhlými záplavami. Platily se z toho nouzové balíčky pro evakuované obyvatele, velkokapacitní čerpadla a obnova zdravotnických zařízení.

Na likvidaci následků záplav v Pákistánu a na karibských ostrovech Sv. Vincent a Grenadiny poslalo MZV 3,8 miliónu korun. Celkem 17 milióny korun přispěla ČR také na podporu řešení dlouhodobých humanitárních problémů mj. v Barmě a v Etiopii. Určeny byly na podporu zdravotní péče a výživy, přístupu k pitné vodě, na budování udržitelných zdrojů obživy a prevenci sucha. V Jižním Súdánu se podpora zaměřila mj. i na zlepšení veterinární péče.

Na pomoc zemím západní Afriky v boji s epidemií eboly loni poskytlo MZV ze svého humanitárního účtu 8,8 miliónu korun. Například v Libérii podpořilo léčebná centra provozovaná Lékaři bez hranic třemi milióny korun a ještě v prosinci odeslalo ministerstvo 2,85 miliónu korun do země prostřednictvím Mezinárodního červeného kříže. Celkem ČR pomohla v boji s ebolou během loňska a tří měsíců letošního roku 13,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám