Hlavní obsah

Putinovi Vlci jsou podle vnitra v Česku nežádoucí

Právo, Jakub Troníček
Praha

Jak by se kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl postavit k plánovanému průjezdu ruské motorkářské skupiny Noční vlci, která je blízká prezidentu Vladimíru Putinovi? Ministerstvo vnitra podle zjištění Práva navrhuje jejich zařazení na seznam nežádoucích osob a následné vyhoštění. Argumentuje tím, že jde o zločineckou organizaci aktivně zapojenou do drogového byznysu, ale i do konfliktu na Ukrajině.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Noční vlci

Článek

Resort také připomíná, že plánovaná jízda má silný propagandistický a provokační charakter, kterým Rusko testuje, co všechno si nechají západní země líbit. Vyplývá to z podkladových materiálů pro jednání vlády, které má Právo k dispozici. Premiér Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) plánovaný průjezd už dřív označili za provokaci.

Úředníci vnitra v materiálu rozebírají i možné reakce státu na průjezd Vlků a navrhují, aby byli jejich členové zařazeni na seznam nežádoucích osob. „Nežádoucí osobou se rozumí cizinec, který by mohl ohrozit bezpečnost státu, závažným způsobem narušit veřejný pořádek. Toto opatření se cizinci nesděluje, nejedná se o rozhodnutí podle správního řádu,“ uvádí materiál.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Noční vlci vyrazili z Moskvy na BerlínVideo: Reuters

Pokud by Vlci přijeli na naše území ze sousedního Polska, bylo by podle dokumentu možné členy skupiny vrátit na základě mezinárodní smlouvy na jeho území, a to do 48 hodin bez jakýchkoliv formalit, pouze na základě předchozího upozornění. Vnitro připomíná, že nevpuštění kolony na naše území by bylo možné jen za cenu obnovení kontrol na hranicích, což vzhledem k povaze akce a počtu jejích účastníků považuje za zcela nepřiměřené.

Jako eventualitu podklady pro vládu zmiňují možnost odebrání víz. Podle informací českých úřadů tak činili v různých státech Schengenu a například sousední Německo začalo již udělená víza odebírat. Občané Ruské federace musí mít pro pohyb ve schengenském prostoru platné vízum některého z členských států.

„Radikální řešení (neudělení víz nebo vrácení účastníků akce do Polska) právní řád umožňuje, vzhledem k citlivému zahraničněpolitickému rozměru akce a zájmu ruské vrcholné administrativy však využití právních institutů musí být předmětem vrcholného politického rozhodnutí,“ uvádí dokument vnitra. Dodává, že poznatků o riziku souvisejícím se skupinou mají české úřady nasbíraných víc.

Americký seznam

Kromě angažmá v obchodu s drogami zejména na Balkáně vnitro zmiňuje i skutečnost, že šéf organizace Alexandr Zaldostanov byl, stejně jako šéf její pobočky v Čečensku a zároveň tamní kontroverzní prezident Ramzan Kadyrov, zařazen na americký seznam osob, vůči kterým byly přijaty kvůli konfliktu na Ukrajině tvrdé sankce.

Materiál zmiňuje i gangsterské brutální praktiky, kterými skupina v minulosti postupně likvidovala konkurenci z ostatních gangů. Ostatně nenávist mezi Nočními vlky a ostatními motorkářskými gangy představuje významné bezpečnostní riziko i podle Europolu.

„Varující je také zapojení Vlků do bezpečnostní agentury a holdingu Volk (Vlk). Agentura zaměstnává bývalé vojáky, členy speciálních sil i vysloužilé zpravodajce a údajně se zapojuje do vojenských operací v tzv. Novorusku,“ uvádí dokument s tím, že agentura disponuje kromě tradičních služeb soukromé bezpečnostní agentury i centry pro výcvik bojových umění, zacházení se zbraněmi, trénink střelby a bojové taktiky.

Vlci podle materiálu chtějí projet Česko dvakrát, nejdříve mezi 29. dubnem a 2. květnem na trase z polské Osvětimi přes Ostravu do Brna a dále do Vídně a posléze ještě mezi 4. a 7. květnem v rámci cesty z Mnichova přes Prahu do Torgavy.

V Praze podle materiálu Vlci usilují o průjezd přes Václavské náměstí. Ruský zastupitelský úřad už podle dokumentu také požádal primátorku hlavního města Adrianu Krnáčovou (ANO) o povolení vjezdu na Olšanské hřbitovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám