Hlavní obsah

Kolosální bouře, které by dokázaly zničit Zemi, pohání na Saturnu voda

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou masivní, násilné a plné blesků. Super bouře na Saturnu jsou tak silné, že by byly schopné zničit Zemi. Vědci si doposud lámali hlavy s tím, co je hnacím motorem těchto přírodních jevů, jež na šesté planetě naší sluneční soustavy řádí každých 30 let. Podle nové teorie za to může hustota vody v hlubších vrstvách atmosféry.

Takto zachytila bouři na Saturnu sonda CassiniVideo: NASA

 
Článek

Již několik let pracují vědci s matematickým modelem, podle kterého jsou bouře na Saturnu poháněny zdrojem energie z hlubších vrstev atmosféry. Doposud však nebyli schopni vysvětlit přesný mechanismus této energie.

Vědcům z kalifornského technologického institutu se však tento letitý problém nejspíše podařilo vysvětlit. Když vnější vrstva atmosféry, která je většinou tvořena vodíkem a héliem, uvolní relativně těžké molekuly vody – začne pršet, je výrazně lehčí než hlubší vrstvy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco vnější části atmosféry se pomalu ochlazují, teplý vlhký vzduch nemůže stoupat a začíná proudit. A právě to je podle nové teorie jedna z jisker, která zažehne mohutnou bouři.

Atmosféra se ochlazuje celá desetiletí

„Celá desetiletí poté, co planetu zasáhne jedna z těchto bouří, je teplý vzduch v hlubších částech atmosféry příliš mokrý a příliš hustý, aby mohl stoupat. To je jeden z hlavních důvodů, proč pak můžeme ze Země pozorovat tak úchvatnou podívanou,“ prohlásil Cheng Li, jeden z autorů nové teorie.

Podle něj jejich výpočty perfektně zapadají do pozorování bouří na Saturnu za poslední desetiletí. „Proces ochlazování trvá asi 30 let, a pak přijde bouře,“ doplnil Li s tím, že bouře na Saturnu trvá klidně i několik měsíců.

Jak devastující by pro Zemi byly bouře, které probíhají na Saturnu, ukázalo pozorování z roku 2011. Po sedmi měsících bouře zahrnovala území o čtyřech miliardách kilometrů čtverečních. "To je osminásobek povrchu Země," poznamenal rakouský vědec Georg Fischer, který vede tým analyzující data ze sondy Cassini-Huygens. Sonda Cassini obíhá Saturn od roku 2004.

Tento typ bouří se na Saturnu objevuje vždy jednou za třicet pozemských let. Souvisí zřejmě se střídáním ročních období během saturnského roku, který trvá třicet pozemských let. První byla pozorována už v roce 1876.

Deset tisíckrát silnější než na Zemi 

Blesky jsou na Saturnu velmi silné, což souvisí s jeho atmosférou. Do troposféry stoupají horké vodní a čpavkové páry, kde kondenzují, uvolňují přitom teplo a to za správných podmínek vede ke vzniku blesků.

Tento typ bouří je asi desetkrát silnější než běžné na planetě Saturn a deset tisíckrát silnější než na Zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám