Hlavní obsah

Důchodci by měli dostat přidáno. V průměru to budou dvě stovky, navrhuje ministerstvo

– Praha

Ministerstvo práce chce pro příští rok prosadit vyšší růst penzí, než stanovuje zákon. Podle návrhu by se důchody měly od ledna 2016 zvednout o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Podle nynějších pravidel by zvýšení důchodů bylo nejspíš mnohem menší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. Letos rostly v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Už loni prosadila novelu, která zvyšovala penze o 1,8 procenta. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům dorovnat nižší valorizaci z předchozích let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stejně navrhuje ministerstvo práce postupovat i letos. Podle něj zákonná valorizace důchodcům a důchodkyním nestačí zdražování dorovnat a reálná hodnota penze by se příští rok snížila.

Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989. Příští rok by to bez vyššího přidání bylo 112,5 procenta obnosu, uvedlo ministerstvo.

Budou potřeba miliardy

Penze se podle zákona zvyšují o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. V minulých dvou letech rostly o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Valorizaci dočasně přibrzdila v krizi Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu.

Pokud by důchody rostly podle zákona, výdaje na zvýšení by příští rok podle ministerstva činily asi 3,5 miliardy korun. Kdyby se přidávalo víc, tedy o 1,8 procenta, bylo by to asi 6,9 miliardy korun.

V roce 2017 by roční výdaje na penze měly překročit 400 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám