Hlavní obsah

Papež přijede na Velehrad, oznámil Zeman

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek po setkání s papežem Františkem novinářům řekl, že Svatý otec přijal pozvání k návštěvě Velehradu. Podle prezidenta by se návštěva měla odehrát do jara roku 2018.

Foto: Andrew Medichini/Pool, Reuters

Setkání prezidentského páru s papežem trvalo zhruba hodinu.

Článek

„Svatý otec přijal pozvání na Velehrad. A protože přijetí takových pozvání bývá někdy pouze diplomatickou zdvořilostí, slíbil, že se tak stane v blízké budoucnosti,” uvedl Zeman.

Při otázce na konkrétní termín návštěvy novinářům řekl, že se uskuteční dříve, než šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nastoupí jako velvyslanec ve Vatikánu. To by se prý mělo stát před koncem Zemanova prvního funkčního období.

„Diskutovali jsme o struktuře této návštěvy. Nabídl jsem Svatému otci dvě varianty. Buď pastorační cestu, nebo setkání s patriarchy ortodoxních církví v rámci ekumenie. Svatý otec se rozhodl pro druhou variantu, a já jsem proto požádal kardinála Duku, aby zaslal pozvání oněm patriarchům, aby se uskutečnila tato ekumenická schůzka na Velehradě," uvedl tak prezident.

Na Velehrad byl František pozván už na předloňské výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, z akce se ale omluvil.

Zeman podle svých slov hovořil s papežem rovněž o církevních restitucích a o přípravě smlouvy mezi ČR a Vatikánem. Schůzka podle něj přinesla v této otázce podstatný pokrok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám