Hlavní obsah

Nemocnicím chybí 600 sester, hrozí omezení péče o pacienty

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým nemocnicím chybějí už nejen lékaři, ale také zdravotní sestry. Některé nemocnice proto musí uzavírat část lůžek na odděleních, protože nemají tolik personálu, aby byl při plném stavu pacientů schopen zajistit stoprocentní péči.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nedostatek sester začíná být vážný problém a my se snažíme ho řešit,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„V nemocnicích zatím chybí zhruba 600 zdravotních sester, ale po zdravotních sestrách volají všechny nemocnice. Ty, které nyní pracují, neudržíme, stejně jako lékaře, pokud nezvýšíme platy, aby z nemocnic neodcházely do privátu nebo do jiných oblastí mino zdravotnictví, či dokonce za prací do zdravotnických zařízení v zahraničí,“ uvedl ministr.

Řeší to přílivem sester z Východu

Nedostatek zdravotních sester potvrdil Právu i náměstek ředitele FN Motol v Praze Martin Holcát, který byl ministrem zdravotnictví před Němečkem. „Pociťujeme to i v naší nemocnici a situace se do dvou let může ještě podstatně zhoršit,“ řekl Holcát.

Stejný názor má mluvčí Nemocnice Hořovice Konstantinos Tsivos. „Nyní nám chybí až dvacet sester. Nové se snažíme získat jak finančním ohodnocením, tak zaměstnaneckými benefity, například delší dovolenou. Spolupracujeme i se střední zdravotní školou v Berouně, kde nabízíme studentkám stipendia,“ uvedl Tsivos.

Němeček slibuje vyšší platy

„Se zdravotními sestrami v našich nemocnicích se někde ani pořádně nedomluvíte, protože neumějí česky a jsou z východních států. To je chyba,“ řekl Právu prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Podle něj celý systém vzdělávání sester je postaven na hlavu.

„Nutíme je udělat si vyšší střední školu nebo bakalářské studium na vysoké škole, ale neumíme je zaplatit ani jako středoškolačky. Utíkají proto, že práce u lůžka pacienta je těžká, vyčerpávající a špatně placená,“ upozornil Kubek.

„Dívky nemají o takovou práci zájem, a když zájem mají, jdou do Německa nebo Rakouska, kde je zaplatí podstatně lépe,“ dodal Kubek. Podobně je tomu s lékaři, ale stát stále situaci řeší pomalu.

Také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček si uvědomuje, že sestry nejsou zaplaceny dobře. „Navrhujeme od příštího roku zvýšit odvody státu do zdravotního pojištění z nynějších 845 na 904 koruny, tedy o 59 Kč měsíčně za každého pojištěnce. Navýšení systému přinese ročně 4,3 miliardy. Peníze by měly jít na vyšší platy lékařů a sester,“ řekl ministr. Vláda má návrh projednat v druhé polovině května.

„Pokud se bude ekonomice dařit, budeme si moci dovolit i v dalších letech růst platů,“ sdělil Němeček. Jak konstatoval, dobrá sestra je lékaři partnerem bez ohledu, zda má vysokou školu. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá soubor opatření, který by měl otázku vzdělání řešit a sestry v nemocnicích udržet.

Reklama

Výběr článků

Načítám