Hlavní obsah

Většina ministerstev už zná své státní tajemníky

Novinky, Václav Lang
Praha

Na většině resortů úspěšně skončila výběrová řízení na pozici státního tajemníka, tedy nejvyššího úředníka zodpovědného za realizaci služebního zákona na jednotlivých ministerstvech. Informoval o tom ve čtvrtek náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Postránecký na středečním jednání vlády

Článek

V současné době byli podle Postráneckého jmenováni státní tajemníci na čtyřech ministerstvech a na Úřadu vlády ČR.

Na dalších třech ministerstvech ještě probíhají výběrová řízení, která mají být hotová do konce dubna. Pouze v resortu zemědělství a spravedlnosti se musí výběr státního tajemníka opakovat, neboť se v prvním případě nepřihlásil nikdo, ve druhém dva uchazeči, kteří však nesplňovali kritéria. Ve zbytku případů už se jen čeká na jmenování vybraných uchazečů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Máme za sebou první etapu naplňování zákona,“ informoval Postránecký.

Jmenovaní státní tajemníci
Úřad vládyPetr Špirhanzl
ministerstvo obranyPetr Vančura
ministerstvo kulturyZdeněk Novák
ministerstvo životního prostředíKamil Srnec
ministerstvo vnitraJiří Kaucký

Uvedl také, že v současnosti bylo do státní služby překlopeno 150 vysokých státních úředníků, od druhé poloviny by mělo začít překlápění řadových úředníků. Celkem jich má být 65 tisíc.

Dosud není jasno, jak se v rámci státní služby vyřeší výjimky ze vzdělání. Zákon uvádí, že ji může dostat ten, kdo se ve funkci dlouhodobě osvědčil. Neexistuje však sjednocený výklad tohoto termínu, což chce Postránecký vyřešit do konce června. Kloní se však k variantě, že by „dlouhodobost“ byla ohraničena čtyřmi roky v úřadu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám