Hlavní obsah

Michaláková svého staršího syna v Norsku letos vůbec neuvidí

Novinky, jas
Aktualizováno

Eva Michaláková se bude moci setkat s mladším ze synů v srpnu a v prosinci. Ve čtvrtek to oznámili právníci, kteří ženu zastupují ve sporu, který vede s norskou sociální službou Barnevern. Setkání se starším ze synů Denisem nebude Michalákové umožněno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Setkání s mladším Davidem mají probíhat na různých místech, které matka nebude znát předem. Kvůli údajné nevoli chlapce by se setkání měla zúčastnit pouze ona bez dalších rodinných příslušníků.

„Barnevern tvrdí, že mladší David jeví nevoli ke schůzkám. My máme zaznamenáno, že v březnu skončila schůzka objetím a David chtěl jít s mámou do místního zábavního parku. Což mu však na místě sociální pracovnice a pěstouni zamítli. Oni tvrdí, že společné schůzky celé rodiny možné nejsou s ohledem na děti. Ještě v lednu je ale sami navrhovali,“ tvrdí právník Michalákové Pavel Hasenkopf.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Setkání s Denisem Norové neumožní s poukazem na „údajné psychosomatické reakce“ chlapce. Po schůzce s matkou prý „negativně reaguje“.

Eva Michaláková k setkání se SobotkouVideo: Novinky

Matka jej naposledy viděla loni v březnu. Na schůzku letos v březnu chlapec kvůli výše zmíněným důvodům nedorazil. Norská strana chce podle zástupců Michalákové Denise nechat vyšetřit.

Norská strana obdržela na Parlamentním shromáždění Rady Evropy i podklady k případu a usnesení Poslanecké sněmovny. Ta loni v prosinci vyzvala vládu, aby podnikla kroky k návratu chlapců, kteří jsou českými občany, do ČR. Následně do Norska směřovaly i dvě diplomatické nóty.

Případ se vleče čtyři roky

Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 kvůli podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Nyní devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět do své péče, zatím ale s odvoláními neuspěla. Podle dřívějšího vyjádření norské advokátky by rozhodnutí mohlo padnout do pololetí. Michaláková řekla, že termín zatím není znám.

V případu se angažuje i Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD). Ministerstvo práce a sociálních věcí před časem vyzvalo Michalákovou, aby nechala zástupce úřadu nahlédnout do spisu. Informace, které česká strana o případu má, jsou pouze od rodiny matky. Přesná stanoviska norské strany nikdo nezná, protože úřad Barnevern je nezveřejňuje.

Ministerstvo Michalákové také doporučilo, aby vznesla formální požadavek na zajištění co nejčastějších styků obou chlapců a požádala norské úřady, aby byla chlapcům zajištěna výuka českého jazyka. To matka během minulých let neučinila.

V případu panuje i nadále řada nejasností. Poměry v rodině Michalákových před tím, než jim norská sociálka Barnevernet v roce 2011 odebrala děti, byly takové, že by možná ke stejnému opatření sáhly i české úřady, uvedl před časem ředitel ÚMPOD Zdeněk Kapitán.

Reklama

Související články

Norští politici nebudou zasahovat do kauz dětí

Norská vláda a norští politici se nesmějí vměšovat do práce úřadu pro ochranu dětí Barnevern, a to ani v případech, kdy norská sociální služba odebírá děti...

Výběr článků

Načítám