Hlavní obsah

Astma má stále víc lidí, loni na ně zemřelo 115 pacientů

Právo, Václav Pergl

Astma není banální nemoc, vždyť jen loni na ně zemřelo 115 dospělých pacientů. Právu to sdělil ve středu primář Viktor Kašák, plicní lékař ze společnosti Lerymed. „Podle kvalifikovaného odhadu je v Česku zhruba 800 tisíc astmatiků, ale jen 500 tisíc se jich léčí. Ostatní svou nemoc podceňují a k lékaři nejdou,“ upozornil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To, že loni na astma zemřelo 115 dospělých a žádné dítě, je velký úspěch, protože ještě před dvaceti lety na ně ročně umíraly tisíce lidí. „Moderní léky a především podchycení nemoci včas vedlo k tomu, že se snížil počet lidí, kteří na astma umírají,“ uvedl profesor Petr Pohunek z pediatrické kliniky pražské FN Motol, který je zároveň ředitelem České iniciativy pro astma.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podceňují léčbu

I léčení astmatici bohužel svou nemoc podceňují. Podle výzkumu společnosti STEM/MARK, která zkoumala spojitost mezi potížemi astmatiků a dodržováním léčby, se ukázalo, že více než polovina astmatiků svou předepsanou preventivní léčbu neužívá pravidelně nebo ji nebere vůbec.

Důsledkem jsou nečekané záchvaty, které alespoň jednou ročně omezují nebo dokonce ohrožují až 85 procent pacientů. Každodenní potíže s dýcháním přitom pociťuje až 14 procent nemocných.

Podle obou odborníků dodržování léčby významně přispěje k tomu, že pacient má astma pod kontrolou a může žít naprosto běžným životem, tak jako zdravý člověk.

Na vině genetika, ale i prostředí

„Nepociťuje potíže s dýcháním a nesužují ho žádné záchvaty. Dnes máme k dispozici léčiva, o kterých se astmatikům před patnácti lety ani nezdálo. A ta dokážou dostat nemoc pod kontrolu velmi účinně,“ sdělil Kašák.

Přesto astmatiků každý rok přibývá. „Odhaduje se, že zhruba ze šedesáti procent se na vzniku nemoci podílí genetika, a to dokonce i přes generace, a ze čtyřiceti procent životní prostředí a životní styl. Přesná prevence neexistuje, ale kdo pociťuje problémy s dýcháním, měl by navštívit lékaře co nejdříve, protože astma může propuknout v kterémkoliv věku,“ zdůraznil Pohunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám