Hlavní obsah

Vláda souhlasila s vysláním vojáků do Mali a na Golany

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet na svém středečním jednání souhlasil s vysláním českých vojáků do misí OSN v africkém Mali a na Golanských výšinách na hranici Izraele. Jednalo by se celkem o 30 vojáků. Návrh ale ještě musí posvětit Sněmovna.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický přichází na středeční jednání vlády.

Článek

O rozhodnutí vlády informoval ministr obrany Martin Stropnický. Česká armáda by podle něj měla poslat pět štábních důstojníků na Golany a 25 příslušníků speciální prostějovské 601. skupiny do Mali.

V Mali už v současnosti čeští vojáci působí, ale v rámci evropské mise pod francouzským velením. Mise v africké zemi je podle Stropnického větší a důležitá je i proto, že se jedná o teritoria, která přímo souvisí s nebezpečím Islámského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mandát je ohraničen koncem roku 2016. Nasazení českých vojáků by mělo vyjít na 182 miliónů korun, Stropnický ale počítá, že se zhruba 80 procent vrátí díky refundaci z OSN.

„Proč do misí OSN? My jsme v posledních letech v tomto smyslu byli méně aktivní. Domnívám se, že naopak je to platforma, kde bychom měli přispět víc,“ komentoval ministr rozhodnutí vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám