Hlavní obsah

Zákon má seniorům zajistit zvláštní zacházení a útočníky přísněji trestat

Právo, Stáňa Seďová

Více než dvacet procent seniorů v Česku bylo okradeno či podvedeno, bývají často fyzicky a psychicky týráni. Jak naše populace stárne, přibývá takových případů. Proto se chystají legislativní změny, které obětem ve vyšším věku zajistí zvláštní zacházení i pomoc a útočníkům tvrdší tresty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česká republika chce v tomto směru napodobit slovenské právo. U našich východních sousedů je totiž útok na seniory brán stejně jako útok na dítě či těhotnou ženu, tedy jako útok vůči chráněné osobě.

Zahájení kroků k legislativní změně představila poslankyně Radka Maxová (ANO) během včerejšího semináře Násilí na seniorech v Poslanecké sněmovně parlamentu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vládní novela?

„Chceme, aby se doplnili do kategorie zvlášť zranitelné oběti k dětem i senioři. Zajistilo by jim to empatičtější a vhodnější přístup zaručený zákonem, bezplatnou pomoc psychologů nebo interventů, přidělení zmocněnce v trestním řízení, přebudovaly by se některé speciální výslechové místnosti pro děti na seniorské a v neposlední řadě je třeba zvážit i vyšší sazby za trestný čin spáchaný na seniorovi,“ prohlásila Maxová s tím, že očekává diskusi jen nad tím, jakou zvolit hranici věku.

„Musíme se jen shodnout na tom, zda je v Česku senior člověk od 60, 65 nebo 70 let. V zemích EU je to člověk, který dosáhl věku až 75 let, u nás většinou mluvíme o lidech nad šedesát,“ vysvětlila poslankyně. Kdy by mohla tato změna být schválena a proměnit se v realitu, si však zatím Maxová netroufá odhadnout.

„Budu se snažit o to, aby to šlo jako vládní novela. Příští týden jdu s návrhem za ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Ale řekla bych, že koalice na to uslyší a třeba už za měsíc by se to mohlo dostat do Sněmovny. Jak dlouho se to zdrží tady, však nedokážu předpovědět,“ dodala poslankyně.

Přesné počty nejsou známé

Přesné počty seniorů, kteří byli okradeni nebo jsou týráni, se různí. Ročně policisté řeší až sedm tisíc případů, kdy byl obětí senior.

„Ovšem trestné činy, které byly oznámeny, pachatelé chyceni a případy dořešeny, těch evidujeme ročně zhruba 1500. Ve větší míře jde o trestné činy majetkového charakteru, loupeže, krádeže, podvody. Škoda, kterou tak senioři utrpí, se v posledních letech šplhá až k 35 miliónům korun,“ říká soudce a viceprezident Bílého kruhu bezpečí Tomáš Durdík s tím, že případů týrání a násilí páchaného na starších lidech, často v rodinách, je v poměru ke krádežím méně.

Podle policistů a psychologů je ovšem pravděpodobné, že počty skutečně spáchaných trestných činů mohou být až dvojnásobné. Podle neziskových organizací se s násilím či okradením setká každý pátý český důchodce.

„Jsou to zvláště zranitelné oběti“

„Prací zaměřenou na seniory se zabývám od roku 2010 a mohu potvrdit, že skutečně jde o zvláště zranitelné oběti, kterým například v první moment ani nedojde, že byly oloupeny. Okolnosti zapomenou. Jsou důvěřiví. A když už je někdo okrade, zase na druhou stranu se stydí a nechtějí to ani nahlásit,“ uvedl policejní psycholog z Královéhradeckého kraje Jan Hubert.

„Na nás se vůbec o psychologickou pomoc neobracejí, to my sami je musíme aktivně oslovovat a snažit se jim pomoci,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám