Hlavní obsah

EU musí bojovat s převaděči, řekl Sobotka. Kvóty pro příjem uprchlíků odmítl

Novinky, jas

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude na čtvrtečním jednání Evropské rady prosazovat, aby se EU zaměřila na boj proti převaděčům, kteří do Evropy přepravují nelegální migranty ze severu Afriky. Sobotka to ve středu oznámil po jednání kabinetu. Opakovaně odmítl, aby země EU měly kvóty, které stanoví, kolik uprchlíků přijmou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka přichází na jednání vlády

Článek

"Měli bychom se především zaměřit na boj proti organizátorům nelegální migrace, tedy převaděčům. Je evidentní, že řada těchto organizátorů ve skutečnosti operuje z členských zemí Evropské unie a udělali si z neštěstí lidí, kteří jsou na útěku před válkou, výhodný byznys," prohlásil premiér.

Podle Sobotky je prioritou stabilizace celého regionu, z něhož v posledních měsících proudí do Evropy tisíce běženců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sobotka zdůraznil, že  EU by se vedle boje proti převaděčům měla zaměřit na pomoc potenciálním uprchlíkům přímo v zemích jejich původu. Česká vláda na tyto projekty vyčlenila pro letošní rok 100 miliónů korun.

Mimořádný summit by se měl zabývat  nelegální migrací. Jde o reakci na narůstající počet běženců a zejména na víkendovou nehodu lodě, při níž se utopilo 800 lidí. Letos již přišlo o život podle odhadů zhruba 1500 migrantů.

Největší problém s přílivem běženců má Itálie, která volá po větší solidaritě zemí EU. Země varuje, že bez společného postupu může italský záchytný systém zkolabovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám