Hlavní obsah

Dienstbier: Šimáček skončil kvůli chybám v hospodaření i neochotě ke změnám

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) v úterý zdůvodnil odvolání ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka nezákonně uzavřenými dodatky ke smlouvám i neoprávněně podepsanou zakázkou za pět miliónů korun. I přes pochybení hodnotí ministr činnost agentury „v zásadě pozitivně”.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání kabinetu

Článek

Dienstbier na tiskové konferenci uvedl, že Šimáček byl odvolán na jeho návrh, přičemž jedním z důvodů byla zakázka televizního vysílacího času za pět miliónů korun, kterou Šimáček podepsal, ačkoliv byl upozorněn, že musí být nejprve projednána vládou.

Zmínil rovněž výsledky kontroly finančního úřadu, která zjistila porušení rozpočtové kázně kvůli nezákonně podepsaným dodatkům ke smlouvám, na jejichž základě  musel úřad platit několikasettisícové penále. Věcí se bude zabývat škodní komise.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šimáček prý rovněž odmítl diskusi o reorganizaci odboru. Ministr jej odvolal minulý týden.

Dienstbier připomněl, že pro další sedmileté období jsou připraveny dva programy se zhruba 750 milióny korun, které by měly posílit činnost agentury. V jejím čele by nicméně měl stát  člověk, který má „větší smysl pro úřednické zákonné postupy”. Ministr připomněl, že Šimáčkův zápal pro dobrou věc je nepopiratelný, nicméně nelze pomíjet právě zákonné limity.

Šimáček: Důvody jsou lživé

Za Šimáčka se v minulých dnech postavili starostové měst, v nichž agentura rozjíždí své projekty.  [celá zpráva]

On sám s odvoláním nesouhlasí. „Všechny důvody pro odvolání považuji za zástupné, v určitých částech dokonce za lživé, urážlivé mou osobu, ale také mé kolegyně a kolegy a jejich práci," uvedl v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám