Hlavní obsah

Kvůli slibům rozhazovačné soc. dem. nezavedu ČR do Řecka, vzkázal Babiš z USA

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvyšovat výdaje nyní, kdy ekonomika roste? To je recept na další Řecko, vzkázal včera nepřímo premiérovi a šéfovi soc. dem. Bohuslavu Sobotkovi přes oceán ministr financí Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Po osmi dnech v USA se tak lídr ANO v rozhovoru pro Právo vrhl rovnýma nohama zpět do české politiky.

Případné valorizaci důchodů o dvě stě korun a tříprocentnímu zvýšení mezd pro pracovníky veřejného sektoru od roku 2016 se Babiš příliš nebrání, ale musí tomu předcházet analýza, zda si to stát může dovolit, když se má dodržet 70miliardový strop schodku státního rozpočtu.

Naproti tomu Babiš razantně odmítl zvýšení zdravotních odvodů za státní pojištěnce s tím, že „zdravotnictví neudělalo nic pro to, aby bylo transparentní, a má obrovské rezervy v hospodaření“.

„Když roste ekonomika, tak to neznamená, že všechno utratíme. Nemůžeme se vydat řeckou cestou. Soc. dem. stále něco slibuje, stále by utrácela. V době, kdy se nám daří, bychom se měli chovat zodpovědně. Hlavně potřebujeme investovat a snížit nezaměstnanost,“ řekl Právu Babiš, který do ČR přilétá dnes večer.

Zatímco ministr usiluje o to, aby rozpočet v roce 2016 skončil schodkem nejvýše 70 miliard korun, premiér Sobotka přesné dodržení deficitu nepovažuje za něco, co je tesáno do kamene.

„Jestli to bude těch sedmdesát miliard, se uvidí, až posoudíme, zda bude dostatek prostředků na výdajové priority, které vláda má na podporu ekonomického růstu,“ řekl premiér v neděli Právu.

Sobotka proto chce navrhnout valorizaci důchodů a vyšší mzdy pro učitele, hasiče, policisty, zdravotníky a další zaměstnance veřejného sektoru.

„Rádi bychom pokračovali ve stabilizaci zdravotnictví. Ministr Němeček proto navrhne zvýšení plateb za státní pojištěnce (z 845 na 904 Kč měsíčně − pozn. red.),“ řekl premiér. Podle Babiše ale něco takového nepřipadá v úvahu.

Neznámý zatím zůstává postoj lidovců, kteří své připomínky chtějí říci až zítra při jednání vlády. Návrhy soc. dem. předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pro Právo jen označil za „zajímavý podnět ke koaličnímu jednání“.

Zvýšení penzí by ANO nevadilo

Právem oslovení poslanci ANO z návrhů soc. dem. příliš nadšeni nejsou, nejméně proti srsti jim je valorizace důchodů.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že chápe tlak premiéra a ČSSD, kteří si mediálně připravují vyjednávací pozici, ale bez vyčíslených dopadů to prý nemá moc smysl.

„Valorizace penzí a zvyšování plateb za státní pojištěnce jsou popsány v koaliční dohodě, nikde se tam ale nepíše, o kolik procent by měly být tyto platby zvyšovány. Podobná témata by se měla nejdřív probírat s partnery ve vládě, a ne házet ciframi. Pokud pan premiér bude tlačit na snižování výdajů zejména na ministerstvech ČSSD, tak to jen vítám,“ uvedl.

Místopředsedkyně sociálního výboru Sněmovny Radka Maxová s valorizací penzí nejméně o 200 korun souhlasí, na ostatní nápady se ale dívá skepticky. „Myslím si, že tato gesta nejsou dostatečně promyšlena do všech důsledků finančního dopadu,“ řekla Právu.

Místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný řekl Právu, že cílem ANO je vejít se do schodku 70 miliard.

„Přidání důchodcům smysl má, penze byly dlouhodobě podhodnocené. Pokud jde ale o platby za státní pojištěnce, tak rezervy ve zdravotnictví jsou veliké,“ uvedl Volný.

Zvýšení mezd zaměstnancům veřejného sektoru ale Volný nepovažuje za prioritu. „Platy se již zvyšovaly, další tři procenta jsou dost velká dávka. Návrhy se ale musejí prodiskutovat a propočítat,“ dodal Volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám