Hlavní obsah

Starostové měst, kde žijí sociálně vyloučení, se postavili za odvolaného Šimáčka

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za bývalého ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka, kterého minulý týden ze dne na den odvolal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), se postavili starostové měst, ve kterých žijí sociálně vyloučení.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Odvolaný ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček

Článek

Starostové se hlásí k iniciativě, kterou spustili zaměstnanci agentury. Ti dali Dienstbierovi otevřeným dopisem najevo, že s jeho krokem, který podle nich agenturu destabilizuje, nesouhlasí. Založili také facebookovou stránku na Šimáčkovu podporu.

A právě tam přetiskují vyjádření, která jim zasílají zástupci měst. „Krok pana ministra považuji v současné době za neuvážený a vidím v něm opravdu ohrožení nejen současného, ale i budoucího fungování agentury,“ napsal například starosta města Dubí Petr Pípal (Severočeši).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vyjadřuji podporu Martinovi Šimáčkovi jako řediteli Agentury pro sociální začleňování, vzhledem k dvouleté prospěšné spolupráci mezi agenturou a městem Velké Hamry. Se vším, co bylo sděleno v otevřeném dopise, souhlasím,“ napsal starosta Jaroslav Najman (Hamrováci 2010).

Podpis pod výzvu ministru Dienstbierovi připojila i starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO).

Dienstbier má odvolání vysvětlit

Starostka Obrnic Drahomíra Miklošová (ODS), držitelka Rady Evropy za úspěšný projekt integrace Romů, Právu řekla, že ji rozhodnutí Dienstbiera šokovalo. „My s agenturou spolupracujeme už od roku 2011 a nezaregistrovala jsem žádné negativní informace o jejich práci, naopak. Nyní nás dostávají do pocitu nejistoty. My jako starostové obcí s vyloučenými lokalitami jsme nebyli pozváni k žádné debatě, nikdo se nás neptal, jak jsme spokojeni,“ řekla Právu Miklošová.

Uvedla, že se na začátku dubna s Dienstbierem setkala. „Nepadla z jeho strany jakákoliv zmínka o takových změnách,“ dodala.

Dienstbier má v úterý sdělit důvody, proč Šimáčka odvolal, na tiskové konferenci.

Podle kuloárních informací musel Šimáček odejít, protože se jednoznačně postavil proti záměru ministerstva pro lidská práva rozdělit Agenturu pro sociální začleňování na dvě části. Dienstbier mu také údajně vytkl formální pochybení při výběrovém řízení z roku 2011.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se pro Právo vyjádřil, že odvolání Šimáčka bylo plně v Dienstbierových rukou. „Je to plně jeho kompetence a odpovědnost,“ napsal Právu premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám