Hlavní obsah

Putin chce celou Ukrajinu a bude ji mít, tvrdí Schwarzenberg

Praha

Ruský prezident Vladimir Putin chce celou Ukrajinu a také ji získá, tvrdí bývalý šéf české diplomacie a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dosavadní dvě dohody o příměří z Minsku postup Moskvy nezastaví, sdělil exministr během debaty o bezpečnostní situaci v pobaltských republikách na pozadí rusko-ukrajinské krize.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

"Putin není blázen a není blbý. Nejde do tak velkého konfliktu, který tak negativně ovlivní ruský hospodářský vývoj a izoluje Rusko, kvůli dosti zastaralému průmyslu v Doněcku nebo kvůli několika ukrajinským vesnicím. Putinovi jde o celou Ukrajinu. Jde o to podmanit si celou tu zemi," je přesvědčený Schwarzenberg.

Dlouhodobým cílem Putina je podle Schwarzenberga obnova ruského impéria.

Minsk byl jen razítko

"Minsk byl jenom žádané razítko a potvrzení dalšího záboru ukrajinského území," řekl. Je podle něj jen otázkou času, než proruští povstalci na východě Ukrajiny zaútočí na Mariupol.

"Pak bude další jednání. Bude Minsk III, Minsk IV, Minsk V a Minsk VI. Konečně potom ta čára příměří bude stejná s polsko-ukrajinskou hranicí a pak bude aspoň na chvilku klid - ale jenom na chvilku. A Ukrajina bude vyřešena," uvedl Schwarzenberg.

Podle někdejšího evropského komisaře pro rozšíření Štefana Füleho je intervence na Ukrajině pro Rusko prostředek, jak se dostat na stejnou mocenskou úroveň s USA a vytvořit si mechanismus, který by mu pomohl promlouvat do evropských záležitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám