Hlavní obsah

Sobotka: Tisíce nováčků míří do armády, Vyškov je připraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výcvikovým střediskem ve Vyškově v příštích letech projde kvůli zvyšování stavů armády více rekrutů a budoucích členů aktivních záloh. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jich bude asi 2000 ročně. Vojenská akademie je na vyšší zátěž připravená.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Jsou tady kapacity, které odpovídají těm plánům, které má vláda z hlediska posílení naší obrany,” řekl Sobotka novinářům. Stát průběžně investuje do oprav vyškovského areálu, stejně tak do technologického vybavení. Momentálně stavbaři za 136 miliónů korun zateplují některé budovy rozlehlého areálu.

Další investice budou následovat díky tomu, že stát chce vynakládat na obranu více peněz než v minulosti. „V minulých letech docházelo k permanentním škrtům, jsem rád, že jsme ten negativní trend obrátili. Naším cílem je, abychom do roku 2020 zvýšili podíl výdajů na obranu ze stávajícího zhruba jednoho na 1,4 procenta,” uvedl Sobotka. Letos se meziročně výdaje zvýšily zhruba o 1,5 miliardy korun.

Areál Velitelství výcviku - Vojenské akademie leží v Dědicích na severozápadě města. Běžně slouží k základní přípravě vojáků i ke speciálnímu výcviku vojenských jednotek a útvarů. Armáda tam soustřeďuje také přípravu na zahraniční mise. V areálu jsou třeba rozličné trenažéry a simulátory, které si Sobotka prohlédl.

V budoucnu by ve Vyškově mohlo sídlit také některé další integrované výcvikové středisko, uvedl senátor Ivo Bárek (ČSSD). Spolu s vojáky by středisko mohli využívat příslušníci různých složek integrovaného záchranného systému. Podle Bárka to bude předmětem dalších jednání, zejména mezi ministry vnitra a obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám