Hlavní obsah

Rektor vystavil diplom policistovi, který ani není v evidenci studentů

Právo, Patrik Biskup

Karlovarský policista Zbyšek Kholl si před dvěma lety podal přihlášku na pražskou univerzitu Jana Ámose Komenského, aby si dodělal titul magistr. Jenže neuspěl, škola si ho prověřila a nakonec odmítla přijmout s odůvodněním, že nemá bakalářské vzdělání. Kholl sice předložil diplom o úspěšném absolvování tříletého studia na soukromé vysoké škole Karla Engliše v Brně, podepsaný přímo tehdejším rektorem Ladislavem Zapletalem, ale jeho jméno chybí v evidenci studentů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Vysoká škola Karla Engliše

Článek

Státní zástupkyně postavila Kholla před soud, neboť je přesvědčena, že školu nevystudoval, a neoprávněně tak užívá akademický titul bakalář. „Když mu na univerzitě řekli, že nemůže studovat na magistra, když nemá bakaláře, tak nic nenamítal a přihlášku vzal zpátky,“ řekla žalobkyně.

Jak se tedy policista dostal k diplomu, jehož pravost potvrdil před soudem sám Zapletal? Ten si vzpomíná, že Khollovi vedl bakalářskou práci, osobně ho přezkušoval při závěrečných státnicích a sám vystavil, orazítkoval a podepsal diplom, který mu pak poslal poštou.

Nikde není jeho přihláška, nemáme ani potvrzení o tom, že by platil školné.
kvestorka školy

Jenže háček je v tom, že Khollovo jméno neprochází žádnou evidencí studentů, neexistuje záznam o podané přihlášce, o průběhu studia ani o jeho ukončení. Chybějí také doklady o platbách školného.

Nepořádek v evidenci?

Kholl trvá na tom, že do školy chodil a úspěšně absolvoval státní závěrečnou zkoušku. „Divím se, proč tady vůbec stojím,“ řekl před soudem. Podle obhájce se stal obětí nepořádku v evidenci.

„To jméno neprochází jak elektronickou evidencí, tak jsme ho nenašli ani v té původní papírové. Nikde není jeho přihláška, nemáme ani potvrzení o tom, že by platil školné. Proto jsme také podali trestní oznámení, že u nás tento člověk nestudoval,“ uvedla u soudu kvestorka školy Jarmila Vašulková.

Podle tehdejší vedoucí studijního oddělení Věry Kamendové bylo tisknutí a razítkování diplomů výhradně záležitostí administrativy.

„Rektor to jen podepsal a my jsme diplomy připravili k předání na promoce,“ prohlásila Kamendová. V knihovně školy se nedohledala ani Khollova bakalářská práce. On sám ji předložil, ale podle státní zástupkyně šlo o desítky stránek opsaného textu včetně chyb a překlepů ze Zapletalovy publikační činnosti.

Diplom prý tiskl večer

Zapletal před soudem řekl, že Kholla přezkušoval mimo vyhlášený termín státních zkoušek, neboť měl individuální studijní plán. Diplom mu prý vystavil v období, kdy se nepohodl s majitelem školy, dostal padáka a de facto měl zákaz vstupu na pracoviště. Tak prý večer zašel na studijní oddělení, diplom vytiskl, vyplnil, dal na něj razítko a podepsal.

Stejným způsobem údajně postupoval ještě u dalších čtyř studentů. Poté nechal vzkaz pro pracovnice oddělení, aby to administrativně zpracovaly a vyřídily. Soudkyně chce před vynesením rozsudku vyslechnout ještě další svědky, u kterých existují pochybnosti o řádném studiu.

Vysoká škola Karla Engliše vznikla v roce 1999. Nyní má akreditované čtyři bakalářské obory. Do povědomí veřejnosti se dostala před čtyřmi lety kvůli skandálu s pofidérní bakalářskou prací bývalého brněnského primátora Romana Onderky.

Probíhá kontrola

Akreditační komise provedla ve škole rozsáhlou kontrolu. Na základě jejího výsledku zahájila řízení o omezení akreditace, které spočívá v zákazu přijímat nové uchazeče ke studiu u všech studijních oborů. „Řízení ještě není pravomocně skončeno,“ potvrdil v pátek Právu Jan Dvořák z Akreditační komise.

V kontrolní zprávě komise je mimo jiné uvedeno, že dodržování relevantních právních norem je ze strany školy nedostatečné a netransparentní, v řadě případů porušující zákon o vysokých školách či ustanovení jiných právních předpisů.

„Nejsou naplňovány zákonné požadavky na zkoušející u státní závěrečné zkoušky, protokoly jsou vedeny způsobem, který neumožňuje kontrolu toho, kdo byl zkoušení přítomen. Nejsou zveřejňovány informace o přijímacím řízení, vydávaná správní rozhodnutí jsou vadná,“ konstatovali kontroloři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám