Hlavní obsah

Zemanův kancléř Mynář odtajnil plat, bere 120 tisíc měsíčně

Praha

Hradní kancléř Vratislav Mynář bere plat 120 000 korun měsíčně včetně odměn. Řekl to v rozhovoru pro Deník. Hrad podle něj zveřejní platy a odměny kancléře, jeho zástupce a všech ředitelů odborů v pondělí na svých webových stránkách. Stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), které si pro tento krok Mynář vyžádal, bylo kladné.

Foto: Petr Horník, Právo

Vratislav Mynář

Článek

"Můj základní plat je necelých 80 000 korun, a když k tomu připočtu kvartální odměny, které jsou variabilní, tak plat dělá téměř 120 000 korun. Je to nejvyšší úřednický plat na Hradě," řekl Deníku kancléř.

Mynář, který se zveřejnění platu dlouho bránil, minulý týden uvedl, že jakmile obdrží kladné stanovisko ÚOOÚ, zveřejní nejen svůj plat, ale i platy všech vedoucích pracovníků prezidentské kanceláře včetně odměn. Chtěl se tak prý vyhnout tomu, aby dopadl jako Vrchní státní zastupitelství v Praze. Zastupitelství na příkaz své šéfky Lenky Bradáčové zveřejnilo informace o platech zaměstnanců. Úřad pro ochranu osobních údajů mu za to uložil pokutu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kvůli neochotě zveřejnit příjmy kancléře nedávno kritizovala poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová a opakovaně na to upozorňoval tisk. Mynář tuto kritiku odmítl jako hysterické a účelové výkřiky. Ve spolupráci s legislativním odborem kanceláře prezidenta prý nechal připravit několik variant zveřejnění platů vedoucích úředníků na Hradě a tu výslednou poslal k posouzení ÚOOÚ.

Kromě neochoty zveřejnit svůj plat čelí kancléř dlouhodobě kritice kvůli tomu, že stále nemá bezpečnostní prověrku. Loni vyvolal diskusi jeho nákup vily v pražských Strašnicích, který byl podle odborníků podezřele levný. Prezident Miloš Zeman se ho ale při všech kontroverzních situacích zatím zastal.

Anketa

Plat 120 tisíc měsíčně pro hradního kancléře je podle vás
málo
2,9 %
přiměřené
11,9 %
moc
85,2 %
Celkem hlasovalo 10305 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám