Hlavní obsah

Válková přiznala vedlejší příjmy 1,7 miliónu

Právo, ada, nig

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) si za loňský rok vedle svého ministerského platu ve výši 106 600 korun hrubého měsíčně a měsíčních náhrad 15 600 korun vydělala dalších 1 691 273 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Vyplývá to z přiznání o vedlejších příjmech a darech, které podle zákona o střetu zájmů jsou politici povinni odevzdávat při ukončení funkce. Přiznání zveřejnil sněmovní mandátový výbor.

Válková uvedla, že v období od svého jmenování do vlády 29. ledna loňského roku do 1. března, kdy funkci opustila, měla vedlejší příjmy z poradenské a konzultační činnosti, z autorských honorářů a také příjmy ze svého působení vysokoškolské profesorky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exministr Prachař kupoval akcie

Do celkové sumy je započítán také starobní důchod ve výši 244 721 korun. Nejvyšší vedlejší příjmy inkasovala exministryně za poradenskou a konzultační činnost v SRN pro nakladatelství C. H. Beck (jehož pobočku v Česku kdysi zřizovala a řídila), a to 766 068 korun.

Exministryně působila na Filozofické fakultě UK, na VŠ manažerské informatiky, ekonomiky a práva a také v CEVRO Institutu, kde své angažmá ukončila tři dny po jmenování ministryní. Ve Sněmovně byla v březnu zvolena do funkce šéfky podvýboru pro justici a soudní samosprávu. V té její plat činí 105 800 korun hrubého, a to jako součet platu a náhrad na dopravu, stravu a reprezentaci.

Kdyby pokračovala ve funkci ministryně, pobírala by i s náhradami 135 tisíc. I po svém odchodu z vlády může podle zákona používat ještě tři měsíce služební vůz s řidičem.

Její vládní a stranický kolega, ministr dopravy Antonín Prachař, který svou funkci opustil už loni v listopadu, investoval. Za loňský rok, jak uvedl ve svém přiznání, nakoupil akcie tří společností za 1 048 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám