Hlavní obsah

Zaorálek: Průjezd ruských motorkářů Českem je provokace

Praha
Aktualizováno

Průjezd ruského motorkářského klubu Noční vlci Českem je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) provokace. Napsal to ve čtvrtek na Twitteru. Motorkáři chtějí od dubna do května projet Evropou na oslavu vítězství Rudé armády nad Německem ve druhé světové válce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Noční vlky podporuje ruský prezident Vladimir Putin. I Polsko označilo jízdu za provokaci a Německo podle deníku Die Welt nedovolí klubu průjezd Berlínem. [celá zpráva]

Noční vlci plánují demonstrační jízdu přes Bělorusko, Polsko, Českou republiku, Slovensko a Rakousko až do Německa.

"Průjezd ruských motorkářů zvaných Noční vlci ČR vnímám jako provokaci. Budeme muset především hlídat, aby při průjezdu dodrželi naše zákony," sdělil Zaorálek prostřednictvím sociální sítě Twitter.

Polsko má k jízdě výhrady, Německo ji nepovolí

Podobně se již ve středu vyjádřila polská premiérka Ewa Kopaczová. Rozhodnutí, zda polské úřady průjezd motorkářské kolony přes své území povolí, ještě nepadlo. Podle Kopaczové ho učiní pohraničníci přímo na místě. Pokud Noční vlci nějakým způsobem ohrozí bezpečnost země nebo budou Polsko urážet, podniknou proti nim polské úřady příslušné kroky.

Konvoj ruských motorkářů údajně nezíská souhlas německých úřadů s průjezdem Berlínem. Informoval o tom dnes s odvoláním na vysoce postavené bezpečnostní zdroje německý deník Die Welt. V Berlíně chtěli motorkáři 9. května oslavit Den vítězství nad hitlerovským Německem.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu. Kvůli napomáhání ruské anexi Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA, Putin jim za to udělil vyznamenání.Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Samostatní členové klubu se označují hlavně za vlastence. Letos v lednu se šéf klubu Zaldostanov stal jedním ze zakladatelů ruské odnože hnutí Antimajdan, které na Ukrajině podporovalo někdejší proruské směřování země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám