Hlavní obsah

Starostové počítají, že se rozejdou s TOP 09, ale s Babišem se nespojí

Právo, Oldřich Danda
Praha

Starostové z hnutí STAN se už připravují, že se osamostatní a nebudou v příštích sněmovních volbách kandidovat společně s TOP 09. Zároveň ale odmítají, že by přeběhli do tábora ANO, jejichž šéf Andrej Babiš by o spolupráci s úspěšným hnutím Starostů stál. Také v TOP 09 se na rozchod se STAN začali připravovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Půta na sněmu STAN.

Článek

V pátek bude v Praze jednat sněm Starostů a nezávislých o své politické budoucnosti a programu. Liberecký hejtman a šéf STAN Martin Půta - který dočasně hnutí nevede kvůli podezření, že se namočil v úplatkářské aféře - očekává, že na sněmu na spojenectví s TOP 09 přijde určitě řeč.

Počítá ale, že smlouvu s TOP 09, která platí do roku 2017, vypovídat nebudou. Jestli ji prodlouží i na další období, bude podle něj záležet na tom, jestli uspějí v krajských volbách.

Jisté podle něj ale je, že vábení Babiše odolají. „To, že se různé politické subjekty vyjadřují, že by měly zájem o spolupráci s námi, nám může lichotit, ale musíme být hodně opatrní. Máme smlouvu s TOP 09, s kterou jsme prožili hodně dobrého i ne zrovna idylického, ale přeskakovat hned do podobného vztahu, nepovažuji za příliš ideální,“ řekl Právu Půta. 

S nikým podle svých slov o možném spojenectví nejednal. „Já mám posledních pět měsíců výhodu, že se se mnou nikdo moc neschází,“ poznamenal Půta s narážkou na to, že byl před půl rokem obviněn z toho, že přijal úplatek kvůli dotaci pro Metrostav. Očekává se, že Půta dnes požádá delegáty sněmu, aby mu vyjádřili podporu. Pokud by ji nedostal, je možné, že budou Starostové muset zvolit nového předsedu.

Kalousek: Rozchod se STAN bolet nebude

Se spojenectvím  se Starosty se již loučí první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který stál u jeho zrodu. „To, že u Starostů jednoho dne zvítězí touha po emancipaci, je pochopitelné a já to respektuji. Pokud si budou hledat jiného partnera, tak je to logické a já se neobávám, že to pro TOP 09 přivodí nějaké zvláštní otřesy,“ řekl Právu Kalousek v rozhovoru, který vyjde v sobotním Právu.

Místopředseda STAN Radim Sršeň Právu řekl, že část členské základny je pro revizi vztahů s TOP 09. „Část hnutí hájí toto spojenectví, ale trend je spíše proto, abychom se osamostatnili a postavili se na vlastní nohy,“ řekl Právu Sršeň.

Dodal, že se již na samostatnou existenci připravují.  „Snažíme se proto formulovat i ideový základ pro zahraniční politiku, obranu a vnitřní bezpečnost, abychom měli pevné základy i pro celostátní politiku,“ podotkl Sršeň.

Místopředseda STAN Petr Gazdík, který Půtu na čas zastupuje v čele strany, také předpokládá, že pokud v krajských volbách uspějí, tak se s TOP 09 rozejdou a osamostatní se. Nepočítá ale s tím, že se budou vrhat do jiných předvolebních koalic např. s ANO.

Nevidí ale důvod proč nevládnout s ANO v krajích. „Klidně budu spolupracovat s Babišem v libereckém nebo ústeckém kraji, abych odstranil komunistickou koalici. Po volbách s nimi budu spolupracovat rád, protože ANO je lepší než komunisti,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám