Hlavní obsah

Měřidla spotřeby tepla nebudou povinná všude, Zeman podepsal novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal novelu zákona o hospodaření s energií a souvisejících norem. Měřidla tepla v domech se nebudou muset instalovat tam, kde se to nevyplatí. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zákon vstoupí v účinnost 1. ledna příštího roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Předloha měla původně zavést rozúčtování nákladů na spotřebu tepla v bytech na základě údajů zjištěných z měřidel tepla.

Senátoři ale plošnou instalaci měřidel odmítli a zákon navrhli upravit tak, aby se náklady daly rozúčtovat i na základě dohody nájemců nebo vlastníků bytů. Sněmovna na tento návrh přistoupila.

Novela souvisí s novelou zákona o hospodaření energií, kterou také prezident podepsal. Tato novela ruší plošnou povinnost instalovat měřiče spotřeby tepla. Instalovat by se měly jen tam, kde se to vyplatí. Podmínky určí vyhláška, kterou připraví ministerstvo průmyslu.

Podepsaná novela zákona o službách spojených s bydlením také snižuje nejvyšší pokutu pro případ, že by příjemce služeb, například vlastník bytu nebo jejich poskytovatel, nesplnil svoji povinnost ve stanovené lhůtě. Dosud činí pokuta 100 korun za každý den prodlení, nově se snižuje na 50 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám