Hlavní obsah

Izrael ocenil české manžele, kteří za války zachránili Židovku

Praha

Do České republiky míří další ocenění Spravedlivý mezi národy. Od Izraele jej in memoriam dostali manželé z řad volyňských Čechů, kteří za druhé světové války na Ukrajině ukrývali židovskou dívku, a tím jí zachránili život. Informoval o tom ve středu Český rozhlas, podle kterého ocenění předal potomkům manželů izraelský velvyslanec v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Jeruzalémský památní obětem holokaustu Jad vašem

Článek

Nejnovější Spravedlivou mezi národy je podle veřejnoprávního rozhlasu Anna Bohatá, která spolu s manželem za války ukrývala židovskou dívku Mindlu Švarcovou nejen před německými vojáky, ale i před oddíly banderovců.

Rodina Bohatých patřila mezi volyňské Čechy a po válce se z Ukrajiny vrátila do Československa.

Cenu Spravedlivý mezi národy uděluje památník obětí a hrdinů holokaustu Jad vašem v Izraeli lidem nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů. Titulem bylo podle rozhlasu oceněno celkem 115 Čechů.

Den obětí holokaustu

Izraelci si ve středu večer tradičním obřadem v jeruzalémském památníku obětí holokaustu Jad vašem začali připomínat šest miliónů židovských obětí nacistického vyvražďování za druhé světové války. Ceremonie u příležitosti Dne Jom ha-šoa (Den vzpomínání na oběti holokaustu) se zúčastnil izraelský prezident Reuven Rivlin i premiér Benjamin Netanjahu.

„Neskloníme své hlavy před ostudnými prohlášeními, která vyzývají ke genocidě židovského lidu," prohlásil při ceremonii prezident Rivlin. ”Hrozby minulosti a hrozby budoucnosti nebudou předurčovat naše životy," dodal.

Večerní ceremonií začalo 24 hodin plných vzpomínek, uvedla agentura AP. Den vzpomínání na oběti holokaustu je v izraelském kalendáři jedním z nejvýznamnějších svátků. Restaurace, kavárny a další zábavní podniky jsou uzavřeny a televize i rádia vysílají pouze dokumenty o holokaustu či rozhovory s pamětníky.

Ve čtvrtek ráno zazní po celé zemi dvouminutový zvuk sirén. Den Jom ha-šoa, který má pohyblivé datum, připomíná zahájení povstání ve varšavském ghettu v roce 1943.

Reklama

Výběr článků

Načítám