Hlavní obsah

Většina lidí třídí odpad, jiní zamořují zemi černými skládkami

Právo, Jindřich Ginter

Zatímco většina lidí u nás odpad třídí, podle odhadů sdružení Eko-Kom je to až 70 procent Čechů, menšina neomaleně a beztrestně dál zamořuje celou zem. Navzdory dobrovolnickým úklidovým akcím je Česko prošpikováno tisícovkami divokých skládek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ministr Richard Brabec si prohlíží černé skládky v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Článek

Obce na pachatele nasazují fotopasti, ale marně. Většinu území pokrýt ani nelze, a když už kamera něco zachytí, bývá obtížné původce usvědčit. Sotva se pár zasažených míst vyčistí, rostou na okrajích měst, podél cest, v opuštěných areálech, ale v i chráněných lesích desítky nových hromad plastů, zbytků chemikálií, pneumatik a komunálního marastu.

Šokovaný Brabec

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na rapidní nárůst plochy zasažené divokými skládkami upozornily Lesy ČR již loni. Ministerstvo životního prostředí proto včera oznámilo, že ze Státního fondu životního prostředí uvolňuje sto miliónů korun na likvidaci toho nejhoršího. O dotaci na projekty mohou žádat kraje, města a obce s rozšířenou působností. Na jeden projekt přitom může maximálně jít až 20 miliónů korun.

„Když jsem viděl při prohlídce polorozpadlého areálu bývalé Schindlerovy továrny v Brněnci na Svitavsku volně se povalující plechovky a barely s chemikáliemi a odpady, byl jsem v šoku. Vyčlenili jsme proto peníze na sanační zásahy, které odvrátí nebo minimalizují hrozící ekologickou havárii a ohrožení zdraví či životního prostředí,“ prohlásil v úterý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Takových lokalit jsou ale tisíce. „V letech 2011 až 2013 jsme registrovali celkem 2210 černých skládek, jejichž celková plocha dosáhla rozlohy 35 hektarů. Zkušenosti ukazují, že stav v jednotlivých letech kolísá. Výrazné zlepšení stavu ale zatím nenastalo,“ uvedli ve své zprávě již loni představitelé podniku Lesy ČR.

V některých případech navíc nejde o jednu ucelenou skládku, čili hromadu, kterou lze snadno lokalizovat a poté jednou ráznou akcí odstranit. Mnohdy i chráněné území zasahuje série menších, nahodile vznikajících znečištění. V součtu ale znehodnocují celou lokalitu.

Přitom odpad sem zjevně vyhazují někteří místní nebo chataři a chalupáři, nejedná se tedy o nějaký nelegální import komunálního odpadu ze zahraničí.

Nepostižitelní

Tak je tomu například kolem řeky Svratky na Vysočině, třeba mezi obcemi Milovy a Březiny. Malebné, relativně nezničené území, s četnými zátočinami a mokřady, které je podle ochranářů u nás v mnoha ohledech unikátní.

Řeka protéká na naše poměry místy i stále ještě hůře prostupným lesem. Jenže najednou u jedné z chat dole v údolí, přímo u řeky, jsou v řečišti naházené baterie, plasty a komunální odpad. Všichni vědí, kdo je tam sype, ale úřady nezasáhnou.

Původce je nemajetný, žije na dávkách a případné pokuty by stejně neměl z čeho zaplatit. V některých obcích a městech se dávají k úklidu dohromady dobrovolníci, ať už skládku či znečištění zavinil kdokoliv. Například už tuto sobotu 18. dubna 2015 startuje druhý ročník dobrovolnické akce Ukliďme Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám