Hlavní obsah

Zeman vyznamená za hrdinství studenta zabitého ve Ždáru i Františka Kriegela

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vyznamená u příležitosti státního svátku 28. října medailí Za hrdinství in memoriam studenta Petra Vejvodu, který loni zemřel poté, co bránil spolužačku, kterou napadla duševně nemocná žena ve škole ve Žďáru nad Sázavou. V úterý to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

„Pokud jde o vyznamenané v tomto roce, zpravidla se to utajuje až do poslední chvíle. Ale já jsem ve svém projevu 28. října minulého roku už řekl dva případy, kde vyznamenání udělím. První bude medaile Za hrdinství pro studenta, který byl ve Žďáru nad Sázavou zavražděn šílenou ženou, když bránil svoji spolužačku,“ citovala agentura ČTK prezidentova slova z besedy se studenty v Chodově.

Ovčáček na Twitteru rovněž uvedl, že František Kriegel, který v roce 1968 odmítl v Moskvě podepsat protokol legitimizující zásah vojsk Varšavské smlouvy v Československu, obdrží Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Kriegel odmítl Moskevský protokol podepsat jako jediný. Později spolu s dalšími třemi poslanci hlasoval proti přijetí smlouvy o „dočasném pobytu“ sovětských vojsk na československém území. V 70. letech podepsal Kriegel Chartu 77.

Nadace Charty 77 uděluje každoročně za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost, suverenitu a demokracii Cenu Františka Kriegela.

Mezi vyznamenanými by se mohly objevit i další osobnosti, které navrhla veřejnost. Senát i Sněmovna obdržely čtyři desítky návrhů. [celá zpráva]

Objevují se v nich například zakladatel babyboxů Ludvík Hess či básník Jiří Žáček. Nechybějí ani bratři Ctirad a Josef Mašínové, jejichž ozbrojený útěk z Československa dodnes rozděluje veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám