Hlavní obsah

Dvojí metr? Americká elitní škola v Praze má účet v embargované ruské bance

Právo, Jan Rovenský
Praha

Voltairovo přísloví, že pokud jde o peníze, jsou všichni stejného náboženství, podle všeho platí i pro ambasádu USA v Praze. Té se na jednu stranu nezdála cesta prezidenta Miloše Zemana do Moskvy, na druhou stranu přítomností svého generálního konzula zaštiťuje prestižní americkou školu v Praze, která si vede účet u Sberbank – tedy české pobočky největší ruské banky.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Centrála ruské banky Sberbank v centru Moskvy

Článek

Ta se od loňského září ocitla na sankční listině Washingtonu i Bruselu kvůli krizi na Ukrajině. Je to banka státní, nadpoloviční podíl v ní vlastní ruská centrální banka.

Jak vyplývá z veřejně dostupných informací na internetu, 11člennou dozorčí radu International School of Prague (ISP) tvoří samí rodiče, až na jedinou výjimku – místopředsednictví náleží ambasádě USA, respektive jejímu generálnímu konzulovi Charlesi Jessovi. Rada rozhoduje například o řediteli školy či výši školného.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Půlmiliónové školné

Neobvyklé je, že rodiče posílají školné, které se pohybuje v průměru kolem 20 tisíc eur (tedy asi 550 tisíc korun) za rok, přímo na účet Sberbank. Velvyslanectví USA v pondělí možnost věc komentovat nevyužilo. Redakci Práva pouze odkázalo na americké ministerstvo financí.

Bývalý šéf české rozvědky Andor Šándor pro Právo podotkl, že ruské státní firmy sice často fungují jako prodloužená ruka zahraniční politiky Kremlu, ale podle něj jde zejména o podniky obchodující se surovinami. U Sberbank bezpečnostní rizika nevidí.

„Neměli bychom mít pocit, že všechno, co je ruské, je nutně špatné. ČNB monitoruje činnost české pobočky Sberbank a ta také nebude mít zájem na tom být indiskrétní, protože by jen o bohaté klienty přišla. Kdyby Rusové někoho chtěli dehonestovat, tak si na to najdou jiné způsoby než prostřednictvím banky,“ řekl Právu.

Chovají se pragmaticky

Šándor uvedl, že ekonomické a další sankce jsou často přijímány tak, aby to druhou stranu zas až tak úplně nebolelo. „V chování států je i určitý kus pragmatismu. Kosmický výzkum na Mezinárodní vesmírné stanici také běží dál,“ dodal.

Do školy v pražských Nebušicích posílá své děti kromě zahraničních diplomatů, obchodníků či manažerů také řada českých rodičů. Školu vlastní americká dobročinná organizace The International School of Prague Foundation registrovaná v americkém státě Delaware.

Podle webu byla škola založena v roce 1948, jako společnost s ručením omezeným byla v ČR registrována podle internetového výpisu z obchodního rejstříku v roce 1994. Na ISP studuje osm stovek dětí od tří do osmnácti let 60 různých národností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám