Hlavní obsah

Nejpopulárnějším politikem je Babiš před Sobotkou a Stropnickým

Novinky, val
Praha

Vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) hodnotila v březnu společnost jako nejoblíbenějšího politika v zemi. Za ním se v žebříčku popularity agentury STEM umístil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra vrcholným politikům

Článek

Agentura poukázala na pokles podílu příznivých hodnocení u velké části hodnocených osobností oproti poslednímu měření z ledna. „Patrné poklesy popularity jsou především u předsedů dvou hlavních vládních stran Andreje Babiše (ze 72 na 64 procent) a Bohuslava Sobotky (z 63 na 54 procent),“ uvedl STEM.

„Nejvýrazněji se ovšem ve srovnání s lednem zhoršilo hodnocení Tomia Okamury,“ konstatovali autoři výzkumu. Okamura se umístil na 13. místě s 30 procenty, což je o 16 procentních bodů méně než při posledním měření. Na poklesu jeho popularity se zřejmě podepsaly rozepře v hnutí Úsvit, které založil, a zprávy o netransparentním hospodaření Okamury.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na třetím místě se za předsedy dvou vládních stran umístil ministr obrany Martin Stropnický (52 procent), ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (45 procent), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (40 procent), ministr vnitra Milan Chovanec (39 procent) a šéf lidovců Pavel Bělobrádek (38 procent).

Na chvostu Černoch s Kalouskem

Jediným hodnoceným politikem, kterému popularita od posledního měření vzrostla, je první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, považovaný za Babišovu pravou ruku. Kladně jej hodnotilo 35 procent lidí, zatímco v lednu jich bylo 32 procent.

Seznam 29 politiků uzavírá předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch, který je zároveň neformálním vůdcem pučistů, již se odtrhli od předsedy strany Tomia Okamury. Kladně jej hodnotilo sedm procent dotázaných. O něco lépe na tom byl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (13 procent) a předseda ODS Petr Fiala (16 procent).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám